Een spannend meeleefverhaal voor jongeren met een lager taalniveau

10-juni-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Masker af – Marlies Verhelst – Illustraties: Roelof van der Schans – Troef-reeks – Van Tricht uitgeverij – 127 blz.

Masker af‘Als er niemand in de buurt is, gaan we dat bosje in.
Daar wachten we vijf minuten.
Als er dan niets gebeurt, heeft niemand ons gezien.
We kruipen door het gat onder het hek door.
Dat is spannend, joh.
Dan lopen we een flink stuk tot we de baan op kunnen.’

Bill Parker zit in 3 havo. Hij is stiekem verliefd op de knappe Esperanza. Op school heeft hij geen vrienden. In tussenuren fietst hij wat rond of hij tekent. Dan ontmoet hij Ramon, een oudere jongen die graffiti spuit. Ramon vindt Bills tekenwerk mooi. Samen gaan de graffiti spuiten. Illegaal natuurlijk, want dat is spannend! Is dat wat Bill wil?

Masker af is een titel uit de Troef-reeks, een reeks speciaal taalzwakke lezers tussen de 12 en 18 jaar, die ook gelezen wordt door NT2-leerlingen (buitenlandse jeugd die Nederlands als tweede taal eigen maken).

Het boek over Bill is geschreven in heel simpel taalgebruik en korte zinnen. Alle overbodige informatie wordt weggelaten. Er staat precies genoeg beschreven om een sterk verhaal uit te kunnen beelden. En dat is een knap staaltje werk! Daarnaast bestaat het uit heel veel dialogen wat het verhaal heel levendig maakt.
Marlies Verhelst heeft in dit boek in weinig woorden een spannend, meeslepend verhaal neergezet over Bill. Zijn gedachten zijn goed te volgen en ook zijn dubbele gevoelens over het graffitispuiten zijn prima weergegeven. Wat goed dat er auteurs zijn die deze lastig te schrijven boeken maken! Want reken maar dat je bij zo’n boek nog meer over je woorden na moet denken dan bij andere jeugdboeken.

Masker af is een aanrader voor de moeilijker lezende jeugd. Het staat dichtbij hun belevingswereld en is zeer toegankelijk, waardoor lezen ook voor hen leuk en ontspannen kan zijn!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk