Een spannende thriller met een onthutsende ontknoping

12-oktober-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

En passant – Esther Kreukniet – House of Books – 312 blz.

En passantMichelle ligt in coma. Ze heeft een ernstig auto-ongeluk gehad. Ze kan zich niet uiten, maar ze hoort wel alles wat er om haar heen gebeurt. Flarden van herinneringen komen boven. Maar zijn haar herinneringen wel juist of is alles toch anders dan zij denkt? Voor het ongeluk leidde ze een zorgeloos leven met haar man en twee kinderen. Ze heeft alles, maar toch is het niet genoeg voor haar. Ze begint een affaire. Een affaire die vergaande gevolgen zal hebben. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis worden geheimen langzamerhand onthuld. Michelle vraagt zich af wie ze nog kan vertrouwen. Vechtend voor haar leven komt de waarheid aan het licht.

‘In mijn hoofd maakte de duisternis plaats voor licht. Ik hoorde haar uit de verte aankomen rollen. De stilte.’

En passant bestaat uit verschillende verhaallijnen, diverse herinneringen vertelt door Michelle, in de eerste persoon. Tussen de verhaallijnen door zijn er notities te lezen, gemaakt op een smartphone. Heel lang bleef het voor mij onduidelijk van wie deze notities waren. Ik werd al snel gegrepen door dit verhaal, wilde graag alle onduidelijkheden opgelost zien en weten hoe het precies zat. Was het auto-ongeluk wel een ongeluk of was het misschien toch een aanslag op haar leven? Welke herinneringen kloppen en welke niet of hebben alle herinneringen een kern van waarheid in zich?

‘De achtbaan van het coma sleept me van de ene naar de andere uithoek van mijn geheugen.’

Intriges, verraad, moord en obsessies komen aan bod in deze thriller, maar ook de liefde komt af en toe om de hoek kijken. Een constante wisseling van de verhaallijnen maakt dat het verhaal absoluut niet langdradig wordt en zijn soepele leesstijl behoudt. Ik heb mij gelijk goed in kunnen leven in het verhaal door de nauwkeurige uitwerking van het hoofdpersonage en haar verhaal. Een goede opbouw van spanning waardoor mijn nieuwsgierigheid gevoed bleef.

‘Vertrouw niemand en zorg goed voor jezelf, want ze zijn allemaal op één ding uit. Eigenbelang.’

De spanning wordt langzaam opgebouwd en op subtiele wijze werd ik naar een verrassende en onthutsende ontknoping geleid. Esther Kreukniet heeft met En passant een zeer goed boek geschreven en ik hoop dat er nog meerdere thrillers van haar hand zullen volgen.

Wendy Wenning

Pin It

1 Reactie

  • Wow! Dat is nog eens een mooie recensie! Dankbaar dat je precies juiste boodschap weet bloot te leggen en het mooie compliment! Ik ga even een vreugde dansje maken…. :)))

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk