Een tijdloos prentenboek

12-augustus-2014 | Categorie: Prentenboek

Vogel en beer – Ann James – Vertaling Annelies Jorna – Van Goor – 32 blz.

Vogel en beerBeer is jarig. Vogel maakt beer wakker en heeft een cadeautje bij zich. Beer gaat zich snel aankleden, zodat ze samen het Beerjaardagsfeest kunnen vieren.
Ze gaan naar het strand om te picknicken en te spelen. Daar treffen ze een andere beer en een andere vogel. Met zijn vieren delen ze de picknick. Totdat het water troebel wordt, dan zijn andere beer en andere vogel ineens verdwenen.
Ze treuren niet lang, want Beer en Vogel vinden het gezelliger om een vriendje te hebben om mee te praten dan een vriendje die op ze lijkt.

Ann James maakte een heel fijn prentenboek over vriendschap, met een vleugje ‘anders zijn’ er in. Want Beer en Vogel zien in hun spiegelbeeld gelijkwaardige vriendjes, en zien daaraan ook dat zij zelf heel verschillend van elkaar zijn. Maar het geeft niets dat ze anders zijn.

De illustraties zijn rustig en zacht. Weinig kinderen zullen hiervan druk worden in hun hoofd en na het verhaaltje niet meer kunnen slapen.
Ann James heeft kleine illustraties verdeeld over de pagina’s. Daarbij heeft ze alleen het hoognodige getekend en gekozen voor herkenbare details zoals een trap, een zebra en een simpel rood emmertje.
De tekst bestaat grotendeels uit dialoog tussen Beer en Vogel, wat het verhaal dynamisch maakt en bovendien uitnodigend om voor te lezen.

Een heel fijn tijdloos prentenboek om voor het slapengaan samen te lezen.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek