Een verjaardagsfeestje verandert in een spannende speurtocht!

20-oktober-2014 | Categorie: Kinderboeken

Plaza Patatta: een fantastische verjaardag – Nanda Roep – Uitgeverij Nanda – 88 blz.

fantastische verjaardagPlaza Patatta is een kinderboekenserie die niet al te moeilijke boeken bevat en niet al te dik zijn. Dit is alweer het tiende deel rond Luna en Lotte en hun ouders. ‘Plaza Patatta’ is de naam van het kinderrestaurant van hun vader Hans, die totaal niet kan koken, en moeder Marianne.

In dit verhaal wordt Lotte 10 jaar oud. Dat moet uitbundig gevierd worden. Ze wil een disco en een speurtocht die ze samen met haar vader uit gaat zetten. Ze wonen aan de rand van het bos, dus dat moet lukken. De linten van de speurtocht verdwijnen en ze komen vreemde mannen tegen. Het lijkt of ze illegaal gif storten, maar het zouden ook ontvoerders kunnen zijn. Deze speurtocht wordt wel heel spannend en het loopt allemaal anders dan gedacht…

Het verhaal begint met het voorstellen van de familie voorzien van leuke illustraties gemaakt door Silvester. Zijn illustraties staan door het hele boek, spreken aan en passen goed bij het verhaal.
De korte hoofdstukken hebben alle een titel die er goed bij past en de zinnen zijn kort en bondig. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt, waardoor het boek inderdaad goed toegankelijk is voor kinderen die moeite hebben met lezen. Ook al verandert de gezellige speurtocht in een wel heel spannend avontuur, het is toch wel de humor die de boventoon voert. Daardoor leest het lekker en wordt het zeker niet al te eng.

Aan het einde van het verhaal is er nog een knutselhoek met tips voor het maken van een vriendschapsketting en een lekkere verjaardagscake. De raadsels in het boek worden ook beantwoord in dit gedeelte.
De boekenserie heeft een eigen website vol knutseltips, recepten en muziek. Ik denk dat dit, in deze tijd waarin kinderen steeds meer geneigd zijn het internet op te duiken, een leuke aanvulling is op de serie. Wie weet werkt het ook andersom, dat een kind eerst de site ontdekt en daarna het boek wil oppakken om te lezen.

Op de achterflap staat dat het een serie is voor kinderen van 8 tot 12 jaar en dat die gelezen kan worden als een vrolijke stripboekenserie. Maar het is toch iets anders dan ik had verwacht. Ik denk dat het voor wat oudere kinderen, of kinderen die vlot lezen een leuk tussendoortje is met grappige illustraties. Bij een stripboekenserie heb ik een heel ander beeld. Ook denk ik dat het voor de wat oudere kinderen te makkelijk is, al zal het onderwerp zeker nog wel aanspreken! Naast deze kanttekening vind ik het vooral een vrolijk en spannend verhaal van een gezellig en gewoon gezin. Daardoor is het voor de belevingswereld van het kind heel herkenbaar en extra leuk, omdat een kind het ook zelf zou kunnen beleven!

Conny Schelvis

Femke Schelvis (11):
Het verhaal is voor mij wat te makkelijk, ik had het zo uit. Het is meer voor kinderen vanaf groep zes. Het is wel een grappig verhaal en ook een beetje spannend en leuk verzonnen. Ik denk dat iedereen wel een speurtocht en een disco voor zijn partijtje wil. De tekeningen vond ik erg grappig en goed bij het verhaal passen. Er hadden er wel wat meer in gemogen van mij.

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek