Een verrassend kijkboek dat je ook van achter naar voor kunt lezen

15-maart-2015 | Categorie: Prentenboek

Heeft u soms een knipperlichtje gezien? – Bernardo Carvalho – Book Island – 28 blz.

Heeft u soms eenEen kijkboek lezen samen met je kind wordt natuurlijk een heel andere leeservaring dan wanneer er daadwerkelijk tekst in een boek staat. Het vereist interactie met je kind, wat erg verfrissend en verrassend kan zijn. Je praat samen over het boek, over de plaatjes die je ziet, de gekke dingen die je in de tekeningen tegenkomt. En je bespreekt samen waar je denkt dat het verhaal over gaat. Want ook een kijkboek vertelt een verhaal, het is nu alleen enkel zichtbaar gemaakt met prenten.

Dit boek heeft kleurrijke, eenvoudige illustraties. Mensen en dieren zijn op een simpele manier afgebeeld maar wel erg grappig. Zo zijn sommige mensen blauw en hebben ze enorm lange neuzen. Anderen zijn weer helemaal doorzichtig. Wanneer je het boek van voor naar achter leest volg je een klein vuurvliegje. Op de eerste prent zie je een vuurvliegje dat sip zit te kijken terwijl andere dieren op de achtergrond allemaal vrolijk rond een kampvuur zitten.

Het roept meteen vragen op en maakt je nieuwsgierig naar waarom het vuurvliegje daar apart zit van de rest en waarom het zo sip kijkt. Dan gaat het vuurvliegje een tocht maken. Bij sommige tekeningen ga je samen met je kind op zoek naar het vuurvliegje. Waar is het gebleven, en welke kant gaat het op? Welke dieren en dingen ontmoet het onderweg allemaal? Het einde van de zoektocht is grappig en verrassend maar dan is het boek nog niet klaar, nu volgt een nieuwe speurtocht door het boek en lees je het van achter naar voor nog eens.

Ik vind het zo knap dat iemand in staat is om in één boek twee verhalen samen te vatten, en in dit geval ook nog eens helemaal zonder tekst. Het andere verhaal komt terloops wel een aantal maal voorbij, maar waar het precies over gaat blijft tot de laatste bladzijde een mysterie. Het is een leuk en grappig boek om samen met je uk te bekijken en zelf verhalen bij te verzinnen.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk