Een verrukkelijk deel van een fantastische meisjesserie

22-oktober-2015 | Categorie: Kinderboeken

Lieke redt de dieren – Jette Schröder – Illustraties: Ivan & Ilia – Ploegsma – 85 blz.

Lieke redt de dierenAls Lieke hoort dat de kinderboerderij in de problemen zit, wil ze natuurlijk helpen. Samen met Eva en Sam bedenkt ze een plan. Want de kinderboerderij moet open blijven! Ze werken keihard. Maar dan gebeurt er een ongeluk… Wat nu?

Wat een verrukkelijk deel van een fantastische meisjesserie! Lieke is een meisje dat bij iedereen in de klas zou kunnen zitten. Ze is lief, vrolijk en creatief, staat altijd voor anderen klaar, is soms grappig naïef en heeft een groot gevoel van rechtvaardigheid.

Ze vindt het dan ook niet eerlijk dat boer Jan zijn kinderboerderij zou moeten sluiten, terwijl hij geen geld heeft voor hulp en bezoekers gratis op bezoek komen. Entreegeld vragen is dan ook een oplossing die ze bedenkt, maar dat wil boer Jan niet. Een kinderboerderij is voor iedereen en moet vrij toegankelijk zijn. Geeft niet, Lieke bedenkt wel een andere oplossing!

Samen met haar beste vrienden Eva en Sam, en de opa van Sam, gaat ze helpen om de kinderboerderij op te knappen. Ze hebben vier weken de tijd voordat de inspecteur de boel komt controleren en werken dan ook hard. Maar dan krijgt Lieke een ongeluk en moet ze een tijd thuis in bed blijven… Ze heeft geen idee of het allemaal wel goed gaat op de kinderboerderij!

Het verhaal van Lieke is in heel toegankelijke stijl geschreven. Fijne korte zinnen, geen moeilijke woorden en een prima opbouw van de spanning. Voor de afwisseling, en een prima onderbreking van het geconcentreerde lezen voor jonge kinderen, zijn er dit keer pagina’s uit het moppenschrift van Bart tussengevoegd. Hele flauwe, maar voor kinderen supergrappig moppen en raadsels. Ik weet zeker dat ze allemaal hardop aan ouders voorgelezen zullen worden.

Een verliefde meester in combinatie met Valentijnsdag is natuurlijk een geweldige verhaallijn die er door heen verweven is. Zal de meester zijn liefde durven tonen en is het dan wederzijds? Er gebeurt echt zoveel in 85 pagina’s dat je bij jonge lezers misschien af en toe moet controleren of ze nog ademhalen, want Lieke redt de dieren is een boek om ademloos te gaan zitten lezen!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek