Een vrouw als sluipmoordenaar

2-juli-2014 | Categorie: Fantasy & Science Fiction

De Glazen Troon – Sarah J. Maas – Vertaling: Lia Belt – Boekerij – 360 blz.

De glazen troonDe Glazen Troon is het eerste boek van Sarah J. Maas. Ze woont in zuid Californië, samen met haar man. Naast De Glazen Troon, heeft ze ook een serie korte verhalen geschreven aanvullend op dit boek. Deel twee, De Donkere Kroon, komt 15 juli uit in het Nederlands. In het Engels komt deel drie van de serie, Heir of Fire, in september uit. Op de vertaling zullen we nog even op moeten wachten helaas. Het is nog niet bekend of de korte verhalen ook vertaald gaan worden.

Ze wordt door twee mannen bemind. Het hele land vreest haar. Alleen zij kan het koninkrijk redden Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Mijn mening

Het verhaal speelt zich af in een fictief land genaamd Eleria. Deze wereld is vergelijkbaar met een middeleeuwse samenleving. In het boek volgen we Celaena, de bekendste sluipmoordenaar van het land. Normaal gesproken is het een slechte zaak voor een sluipmoordenaar om bekend te zijn, maar voor Celaena werkt het alleen in haar voordeel. Een jaar voordat het boek begint, wordt ze gevangen genomen en belandt ze in een strafkamp. Als de koning een kampioen nodig heeft om zijn vuile kluisjes af te handelen, organiseert hij een toernooi om die te vinden. Celaena wordt de kandidaat “ingezonden” voor de kroonprins, Dorian. Als ze faalt, wordt ze teruggestuurd naar het strafkamp. Haalt ze het, moet ze vier jaar voor de koning werken en is ze daarna weer vrij.

Als eerst wil ik het hebben over het plot. Hier ben ik namelijk erg positief over. Er zitten een paar grote plotwendingen in het boek, maar die zorgen wel voor een hele nieuwe manier van kijken naar het verhaal. Ze kwamen ook niet geforceerd over, wat soms nog wel eens het geval kan zijn. De zijspongen in het verhaal, zijn ook goed opgebouwd en hebben echt een duidelijke rol in het boek. Aan het einde komt alles goed samen en krijgt het boek een mooie afronding. Een vervolg is in mijn ogen niet per se nodig, omdat alles goed is afgesloten.

De personages uit dit boek zijn geweldig. In het begin lijkt Celaena een sarcastisch en arrogant typetje, maar later blijkt dit allemaal mee te vallen. Het sarcasme heeft ze als een soort schild om zich heen opgetrokken om sterk te kunnen blijven. Van binnen is Celaena niets meer dan een gebroken meisje met verassend veel doorzettingsvermogen. Het is voor mij een heel sterk element in een boek als de hoofdpersonages diepgang hebben.
Aan de andere kant merkte ik echter wel dat ik moeite had met het ontcijferen van het karakter van Caol. Hem vond ik iets te schemerig door het hele boek heen, terwijl hij één van de hoofdpersonages is. Ik hoop dat er in het volgende deel meer over hem bekend wordt, want daar ben ik erg benieuwd naar!

Iets waar ik minder over te spreken ben, is de driehoeksverhouding die aan het ontstaan is. Zo is het, voor mij, erg duidelijk dat er zal komen tussen Celaena, Caol en Dorian. Driehoeksverhoudingen zijn echt elementen in een boek die voor mijn gevoel vaak weggelaten kunnen worden. In dit boek voegt het helemaal niets toe.

De Glazen Troon is geweldig voor iedereen die houdt van spanning, avontuur en fantasy. Zelf ben ik iemand die daar gek op is, dus komt dat perfect uit! Echt een prachtig boek! De wereld is goed opgebouwd, de personages zijn geweldig en het plot is sterk. Ja, ik ben fan!
Ik kan absoluut niet wachten op De Donkere Kroon! Daar zullen jullie waarschijnlijk ook nog een recensie over lezen.

Fabiënne Boosman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk