Een vrouwenboek over de essentie van het bestaan

27-juli-2015 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Michelle, de zoektocht van een vrouw – Piet Jansen – Uitgeverij Elikser – 247 blz.

scalePiet Jansen (1967) groeide op in Bergen op Zoom, studeerde International Management te Rotterdam en begon zijn carrière bij Don Quijote talenreizen. Na zeven jaren Spanje, Frankrijk en Engeland keerde hij terug naar Nederland om KILROY jongeren- en studentenreizen op te zetten. Weer zeven jaar later richtte hij No14 op. Sindsdien helpt hij mensen antwoord te vinden op allerlei levensvragen. Naast het adviseren van organisaties, coacht hij regelmatig teams en particulieren, voornamelijk vrouwen tussen de 25 en 55. Deze ervaringen legden de basis voor zijn debuutroman Michelle, de zoektocht van een vrouw.

Michelle is een dertiger, getrouwd en heeft een dochtertje van twee jaar oud. Ze woont in een prachtig huis in hartje Amsterdam en ook qua werk gaat alles haar voor de wind. Maar toch is ze niet gelukkig. Zeker niet meer met haar man, ze kan niet begrijpen dat ze ooit met hem getrouwd is. In het geheim spreekt ze af met een man die ze heeft leren kennen via een datingsite. Tijdens deze afspraak blijkt de man over van alles te gelogen hebben. Toch zal deze afspraak het begin een zoektocht inluiden. Haar zoektocht naar de essentie van het bestaan.

“Het heeft even geduurd maar nu snap ik het werkelijke belang van een zuivere intentie. Waarom doen we wat we doen en voor wie doen we dat eigenlijk?”

Michelle, de zoektocht van een vrouw wordt verteld vanuit het perspectief van Michelle, in de eerste persoon. Al snel wordt duidelijk dat Michelle in een crisis zit en niet weet hoe ze verder moet gaan. Moet ze scheiden? Maar ze hebben wel samen een dochtertje en ze wil absoluut niet dat zij eronder lijdt. Ze krijgt het advies om naar Mara te gaan, die aan familieopstellingen doet. Dit is een vorm van psychotherapie en dit helpt om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.
Voor Michelle zal deze (groep)therapie veel duidelijk maken waardoor ze betere keuzes voor zichzelf kan maken.

“Of je nu zelfverzekerd ben of niet, diep vanbinnen zijn we allemaal bang om te falen. Bang om verkeerde keuzes te maken. Hoe ironisch is het dat we juist ten gevolge van onze angsten de meest verkeerde keuzes maken.”

Michelle, de zoektocht van een vrouw heeft een vlotte verteltrant en vanaf de eerste bladzijde heb ik met Michelle kunnen meeleven. De herkenbaarheid van veel gevoelens zorgden ervoor dat ik het boek met volle aandacht heb gelezen. Bijna iedereen kent het wel, je staat op een punt van je leven en dan denk je, is dit het nou. Is dit nu wat ik verwacht van mijn leven. In dit boek worden er handvatten aangeboden die kunnen helpen de juiste keuzes te maken. Het wordt allemaal op een luchtige manier beschreven waardoor Michelle, de zoektocht van een vrouw makkelijk leest en alles niet te zwaar overkomt. Het verhaal zal vooral de vrouwelijke lezer het meest aanspreken. Zelf heb ik tijdens het lezen van dit boek regelmatig teruggedacht aan bepaalde keuzes in mijn leven en ik vind het sowieso knap van de auteur om zich zo goed in te kunnen leven in de gedachten en de daaruit voortvloeiende handelingen van een vrouw. Naast het leerzame van dit boek, is het een vlot leesbare roman met af en toe een vleugje humor in zich.

Wendy Wenning

Pin It

1 Reactie

  • Een aanrader, heerlijk boek !!

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek