Een zeemeermin in Noordwijk?

23-september-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Oceane – Frans van Duijn – Elikser – 190 blz.

oceaneDe dertienjarige Maksim Markus verzamelt skeletten en botten van alles wat in zee leeft. Net als zijn vader wil hij later als beroemd wetenschapper de geheimen van de diepzee ontraadselen. Uiteraard gelooft Maksim in de evolutie, in de logica van de natuur, totdat kluizenaar Huug van der Niet in zijn leven komt. Deze man heeft op het Noordwijkse strand een gruwelijk ervaring met een zeemeermin gehad, een zeemeermin met de naam Oceane. Maksim zou het verhaal als flauwekul afdoen, maar de kluizenaar heeft harde bewijzen. En zo gaat Maksim toch op zoek naar iets dat hij eigenlijk niet kan geloven: het geraamte van een zeemeermin. De speurtocht voert hem naar een bunker in de Noordwijkse duinen en naar de diepzeebodem bij de Filipijnen. Daar wordt hem dan eindelijk de waarheid geopenbaard over dit onbegrijpelijke zeewezen.

Als eerste valt de prachtige cover van Oceane op. Mooi, diepblauw water en een zwarte schim van een zeemeermin. Het is moeilijk om niet naar een kaft als deze te kijken. Je mag een boek nooit op zijn kaft beoordelen, maar gelukkig voor de lezer is de inhoud van het boek minstens net zo boeiend! Van Duijn combineert een interessant onderwerp met grappige en leerzame overpeinzingen.

” ‘De zee schreef!’ herhaalde Van der Niet alsof hij zichzelf wilde overtuigen. ‘Zij schreef letters in het zand. MOORD stond er. MOORD! Sindsdien heb ik geen voet meer op het strand gezet. De zee zit vol wraakzuchtige machten, jongen. Er wordt op mij geloerd tot aan de horizon!’
Goed, de zee schrijft dus Nederlands, dacht Maksim. Wat nu? Hoe nu verder met deze patiënt?”

Hoofdpersoon Maksim is een slimme jongen die zich niet zomaar iets laat aanpraten. Hij overweegt alles goed. Hij staat open voor wat anderen vinden en zeggen, maar gedraagt zich als dertienjarige al bijna als een echte wetenschapper.

“Ook peinsde hij over zijn eigen denkbeelden en die van Theun en Huug de Kluizenaar. Hoelang duurde het om dergelijke denkbeelden te ontwikkelen? een maand, een jaar, tien jaar, je jeugd, je hele leven? Waarom geloofde Theun rotsvast in de God en de Bijbel, waarom geloofde de kluizenaar in het bestaan van zeemeerminnen en waarom geloofde hij zelf in de ideeën van Darwin? Dat hing natuurlijk af van de mensen en werelden waarmee je in aanraking kwam. […] zijn wereldbeeld was af, hoefde niet gecorrigeerd of bijgepunt, want hij geloofde in de onwrikbare logica van de natuur, waarin geen plek was voor zoiets als goden of zeemeerminnen.”

Van Duijn heeft met Oceane een heerlijk boek geschreven. Ik heb het boek met veel plezier geleden en zal de schrijver de komende tijd goed in de gaten houden. Ik hoop in de toekomst nog veel boeken van Van Duijn te mogen lezen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Läckberg terug op het oude nest

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Koekoeksjong – Camilla Läckberg – Vertaling: Ron Bezemer – The house of books – 443 blz. De fans van Camilla Läckberg hebben lang moeten wachten op dit elfde deel van de populaire Fjällbacka serie.…

Boek van de week archief

31-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen