Eerste boek niet geëvenaard

23-december-2017 | Categorie: Thrillers & Spanning

Een vreemde in huis – Shari Lapena – Vertaald door Ireen Niessen – Prometheus – 272 blz.

Shari Lapena (1960) was werkzaam als advocaat en docent Engels voor ze begon met het schrijven van romans. Het stel van hiernaast werd een wereldwijde hit. Een vreemde in huis is haar tweede thriller.

Wat als je misschien iets verschrikkelijks hebt gedaan en je het je niet kunt herinneren? Je bent thuis, wacht tot je man thuiskomt van zijn werk. Je kookt een lekkere maaltijd, kijkt ernaar uit hem te zien en te horen hoe zijn dag was. Hij kan elk moment komen. Dat is alles wat je je herinnert. Je wordt wakker in het ziekenhuis, zonder enig idee hoe je daar beland bent. Ze zeggen dat je een ongeluk had; je verloor de controle over je stuur terwijl je veel te hard reed in een gevaarlijke buitenwijk. De politie start een intensief onderzoek en gaat ervan uit dat je iets in je schild voerde. Maar je echtgenoot weigert dat te geloven. Je beste vriendin twijfelt. En zelfs jij kan niet achterhalen wat er die nacht gebeurd is…

De kracht van dit boek zit hem in het stukje bij beetje loslaten van informatie. Om de zoveel pagina’s krijg je een nieuwe aanwijzing om je op weg te helpen naar de ontknoping. Dit betekent dat je steeds verder moet lezen, want hoe meer je weet, hoe liever je nog meer wilt weten. Hoewel voor mij het plot niet helemaal een verrassing bleek, zal het voor veel lezers toch onverwacht komen. Het verhaal van Een vreemde in huis is het verhaal zoals dat van een prima thriller hoort te zijn. Veel lezers zijn enthousiast.

Lapena’s eerste boek Het stel van hiernaast was nogal een succes. Helaas heeft de auteur dat niveau met Een vreemde in huis niet geëvenaard. Mij heeft het boek niet gebracht wat ik ervan verwacht had. Het is erg beschrijvend geschreven, alsof de auteur boven de personages en de gebeurtenissen hangt en op de radio vertelt wat ze ziet. Je blijft hierdoor toch een stukje verwijderd van de personages, je kunt je niet één voelen met de personages, en dat is voor mij toch een gemis. Dit, in combinatie met een niet erg onvoorspelbaar slot, maakt dat Een vreemde in huis een beetje een dertien een dozijn-boek is. Ik mis dat speciale. Maar als Lapena nog even werkt aan haar manier van schrijven, zal ze nog zeker een paar oké-boeken op de markt brengen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek