“Er is een goede toekomst voor boekhandels”

Monique Eskens (Bilthoven, 1963) volgde na de middelbare school (gymnasium A) een studie klassieke talen in Leiden. Tijdens haar eerste baan, bij boekhandel De Kler in Leiden (1988-1998) volgde ze de driejarige avondopleiding voor het boekenvak. Nu is ze hoofd inkoop boeken bij de Drvkkery in Middelburg; ze koopt de nieuwe titels in en zorgt voor de herbevoorrading. Beursbezoek en gesprekken met uitgevers horen er ook bij. Verder staat ze ook in de winkel. Ze werkt hier sinds 1 april 1998.

Was je als kind al gek op boeken? Las je veel en wat waren je favoriete boeken en schrijvers?

Ja, ik heb van jongs af aan heel veel gelezen. Op de lagere school las ik alles wat ik te pakken kon krijgen, maar favoriet waren De dolle tweeling, Pitty en De vijf. Toen ik iets ouder was waren Kruistocht in spijkerbroek, Koning van Katoren en Meester van de zwarte molen mijn favoriete boeken, die heb ik allemaal tientallen keren gelezen.

Na de middelbare school ging je Klassieke Talen studeren. Wat wilde je met die studie gaan doen?

Ik wilde oorspronkelijk archeoloog worden, daarvoor moest je eerst kandidaats in bijv. Geschiedenis of Klassieke talen doen. Archeologie verdween uit beeld en ik ben afgestudeerd in Klassieke Talen.

Je eerste baan in een boekhandel was bij De Kler in Leiden. Je volgde er de avondopleiding voor het boekenvak. Wat houdt die opleiding in?

Het was een driejarige opleiding om alle aspecten van het vak onder de knie te krijgen, zowel inhoudelijk (lessen over jeugdliteratuur) als bedrijfskundig (om een eigen zaak te kunnen beginnen).

Kreeg je bij De Kler een bepaalde afdeling of moest je van alle genres wat weten?

Ik moest beginnen op de winkelvloer met kasten stoffen, alfabetiseren en opruimen, en zo over alle genres leren. Al snel kreeg ik de leiding over een kleine nieuw geopende vestiging en in tien jaar tijd heb ik in diverse vestigingen gewerkt als winkelchef en een paar jaar als inkoopster.

Welke genres hebben jouw persoonlijke voorkeur?

Ik houd erg van literatuur, spanning en geschiedenis.

Lees je zowel ebooks als papieren boeken? Wat heeft je voorkeur en waarom?

Ik lees voornamelijk papieren boeken, ik lees ebooks op mijn ereader of tablet op vakantie of als ik een digitaal leesexemplaar heb gekregen.

Hoe kwam je bij De Drvkkery terecht?

Ik was na tien jaar bij De Kler toe aan iets nieuws en mijn man en ik wilden graag weg uit de randstad. Ik hoorde dat Dick Anbeek zijn winkel naar een andere locatie ging verplaatsen en ging uitbreiden en mensen zocht. Mijn man kon er als kantoorvakhandelaar ook komen werken en binnen vier maanden verhuisden wij van Oegstgeest naar Middelburg.

Je doet o.a. de inkoop. Welke factoren spelen een belangrijke rol bij de inkoop van een titel voor de winkel?

Past het boek in onze collectie, bij ons publiek. Wat zijn de leveringsvoorwaarden.

Klopt het dat de omzet van een boekenwinkel voor 90% wordt gemaakt door de bestsellers uit de CPNB top 60. De boeken op stapels verkopen goed en de boeken in de schappen veel minder?

Bij ons ligt die verhouding niet zo scheef; wij hebben een breed assortiment en verkopen ook goed uit de backlist.

Vroeger maakten de literaire schrijvers de dienst uit in de top 60, maar er is een verschuiving gaande naar misdaadboeken, kookboeken en sportboeken. Zelfs kinderboeken komen nu in de top 60. Betekent dit dat je andere klanten in de winkel krijgt, dan pakweg twintig jaar geleden?

Deels wel, wij verkochten altijd al goed thrillers en kinderboeken. Door titels als Judas over Holleeder en de spraakmakende sportboeken komen er inderdaad klanten in de winkel die je voorheen niet zag. Een positieve ontwikkeling!

Wat doet De Drvkkery om klanten binnen te krijgen?

Al vanaf het moment dat de Drvkkery in 1998 open ging is het een culturele hotspot en ontmoetingsplaats. Wij organiseren veel activiteiten: lezingen, ontmoetingen met auteurs voor volwassenen en kinderen, instore concerten en elke zaterdag live-muziek in onze brasserie. Sinds een jaar of vijf zijn wij ook heel actief op social media, waarbij de laatste tijd de focus ligt op Facebook en Instagram; wij proberen mensen te informeren en nieuwsgierig te maken naar onze activiteiten en de winkel. Natuurlijk proberen wij ook door een goed assortiment boeken en non-books, goede bestelservice, en goed opgeleid personeel een winkel te scheppen met een fijne sfeer waar mensen graag verblijven en terugkomen.

De crisis is voorbij, is hij voor de boekwinkels ook voorbij? Denk je dat er een goede toekomst is voor de boekhandels in Nederland?

De crisis is voor de boekhandel nog niet helemaal voorbij, maar het diepste dal hebben we gehad. Ik denk dat er zeker een goede toekomst is voor boekhandels, mensen komen toch graag in fijne winkels en ik vind dat wij als geen andere branche voor beleving kunnen zorgen!

Pieter Feller

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis РIneke Kraijo en Marlies Verhelst РIllustraties: Marja Meijer РGottmer Р120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit ̩̩n ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!