Fantastisch winterboek

18-december-2018 | Categorie: Kinderboeken

Winterhuis Hotel – Ben Guterson – Illustraties Chloe Bristol – Vertaling Imme Dros – Leopold – 319 blz.

Elizabeth Somers is een weesmeisje dat bij haar oom Burlap en tante Purdy woont in het plaatsje Drere. Haar ouders zijn om het leven gekomen toen ze nog heel klein was. Hoe dat is gebeurd, daar doen oom en tante nogal vaag over. Tante Purdy en oom Burlap hebben het niet rijk en maken ook niet veel van hun leven dat ze voornamelijk hangend voor de televisie doorbrengen. Elizabeth mag weinig. Ze schaamt zich voor het huis en voor haar oom en tante en neemt nooit vriendjes of vriendinnetjes mee. Het boek begint als ze thuiskomt van school, de kerstvakantie is begonnen. Op de voordeur zit een envelop geplakt waarin een briefje en wat kleingeld zit. “We hebben je al een paar keer verteld dat we een tour zouden gaan maken van drie weken en dat je niet alleen hier kon blijven. Het huis is afgesloten. In de envelop zit een kaartje voor de trein naar het Noorden van 18.20 uur. Zorg dat je die haalt. Als je morgenochtend uitstapt in Sternhaven ligt er op het busstation een kaartje voor je klaar. Neem de bus naar het Winterhuis Hotel. Ze weten daar dat je komt. Het geld is voor onderweg. Na Nieuwjaar geven ze je kaartjes voor de terugreis. Wees niemand tot last. En geen grote mond, graag!”

Tijdens de busreis wordt Elizabeth al in de gaten gehouden door een vreemd stel dat in het zwart gekleed gaat. Het zijn Marcus en Selena Hiems. Bij aankomst bij Winterhuis Hotel blijken ze een grote kist bij zich te hebben die, zo beweren ze, vol zit met boeken. Het hotel is een fantastische plek vol raadsels en geheimen. Er zijn skihellingen, je kunt er schaatsen op het Maanmeer en sleeën en in het hotel is een zwembad. Het hotel is al decennia lang in het bezit van de familie Falls. Nu wordt het geleid door Norbridge Falls. “Hij was oud, wel vijfenzeventig, dacht Elizabeth, en toch zag hij er vitaal uit, ondanks zijn witte haar en zijn magere lichaam. Hij had een bergbeklimmer kunnen zijn, sterk en met een zekere veerkracht door het leven in de buitenlucht. Hij had een verweerd gezicht, een dunne snor en een korte baard – niet ruig en slonzig, maar zo verzorgd dat hij er zwierig mee uitzag.”
Norbridge is niet alleen de eigenaar, maar ook een entertainer, die de gasten vermaakt met goocheltrucs. Hij gedraagt zich soms wel vreemd. Zo betrapt Elizabeth hem als hij ’s nachts door de immense bibliotheek dwaalt op zoek naar… ja, naar wat?

In het hotel raakt Elizabeth bevriend met de even oude Freddy. Freddy wordt elk jaar in het hotel gedropt door zijn ouders die liever samen op reis zijn. Beide kinderen zijn wat nerdachtige types met een brilletje. Ze zijn gek op raadsels, puzzels en woordspelletjes, zoals anagrammen en woordslangen. Veel draait in Winterhuis Hotel om een geheim boek – Een handleiding voor kinderen – dat Elizabeth bij toeval in de bibliotheek ontdekt. Alleen zij kan de letters die erin verschijnen lezen. Er is een geheime kamer, een schilderij met een raadselachtige brief en het vreemde echtpaar Marcus en Selena Riems dat ook achter het geheime boek aanzit.
Tonke Dragt zei over Winterhuis Hotel: “Voor het eerst in lange tijd weer zo’n leuk boek gelezen.”
De cover gemaakt door Chloe Bristol is een schitterend ontwerp met echte venstertjes waarachter de hoofdpersonages te zien zijn. Binnenin verzorgde Bristol ook de zwartwit tekeningen die lekker ouderwets aandoen. Het boek is puik vertaald door Imme Dros, die zich lekker kon uitleven in het omzetten van de woordspelletjes van het Engels naar het Nederlands, wat nog een aardige klus zal zijn geweest.
Het zijn allemaal ingrediënten die Winterhuis Hotel tot een heerlijk, afwisselend boek maken om een paar dagen helemaal in weg te dromen. Deel twee wordt in november 2019 verwacht, iets om naar uit te kijken.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek