Geen onverdienstelijk debuut van Yvonne Fransen

27-februari-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

Talio – Yvonne Fransen – Aspekt – 288 blz.

TalioDe titel van het boek hield mijn aandacht meteen vast. Wat is talio? Nou daar kwam ik snel achter: genoegdoening, vergelding of zoals de spelling van 1864 zegt: wedervergelding. Talio is het verhaal van Sandra die op de dag dat ze met haar man terugkomt van vakantie, weduwe wordt. Haar man Tom wordt namelijk bij het ophalen van de auto doodgereden. Een ongeluk of boze opzet? De chauffeur van de andere auto kan het niet navertellen, want die is ook omgekomen. Sandra blijft vol vragen achter, ook omdat de vrouw van de dode chauffeur op de televisie bekend maakt dat het een moord in opdracht is, maar dat zij de opdrachtgever niet kent.

De politie vindt allerlei aanwijzingen, maar komt niet verder. Rondom Sandra en haar naaste familie gebeuren ook allerlei vreemde zaken. Ze besluit rust te nemen en een paar maanden weg te gaan. Lucas, de tweelingbroer van Tom, geeft haar dat advies. Ondertussen gaat het politieonderzoek verder en krijgt ze het advies om voorzichtig te zijn.

Het boek kent een tweede vertellijn en daarin lezen we de gedachten van de opdrachtgever. Deze lijn geeft het boek een extra dimensie en maakt het ook extra spannend. Knap is het dat de schrijfster zich niet verraadt in deze stukjes. Ze geeft net genoeg prijs om je te laten gissen. Jammer is alleen wel, dat de stukjes naarmate het boek vordert minder frequent worden. Het is de schrijfster vergeven, tenslotte is het een debuut en kan zij daarin verder groeien. Het boek zit vol met ‘goede’ mensen maar die ook hun keerzijde hebben. Denk maar aan talio: wedervergelding. Wie is nu helemaal goed of helemaal fout? Opkomen voor jezelf of iemand die je lief hebt, heeft soms vervelende consequenties.

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!