Gelukkige koeien

7-februari-2018 | Categorie: Dieren & Natuur

Het geheime leven van de koe – Rosamund Young – Vertaling: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap – Uitgeverij Atlas – 160 blz.

Rosamund Young is eigenaar van Kite’s Nest Farm in de Cotswolds. Haar ouders waren de eerste biologische boeren in Engeland. Kite’s Nest Farm ligt aan de rand van de helling van de Cotswolds. Hij wordt gerund door Rosamund Young, haar broer Richard en haar partner Gareth. De natuur wordt zoveel mogelijk aan zichzelf overgelaten en de dieren krijgen buitengewone vriendelijkheid en aandacht. Kite’s Nest Farm produceert rundvlees en lam van 100% gras gevoerde dieren die worden geslacht en verkocht in de boerderijwinkel. Op de biologische boerderij van Rosamund Young mogen de koeien en alle andere dieren die daar leven gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven of deze aan een ander toevertrouwen? In de wei grazen of toch liever een stukje verderop, daarboven aan de heuvel? In de schuur gaan staan bij de regen of gewoon schuilen onder de heg? Wat zij zelf willen.

“De behoeften van koeien zijn in veel opzichten gelijk aan die van mensen: een stressvrij bestaan, deugdelijk onderdak, goed voer en water, de vrijheid om te bewegen, rond te dwalen, een stukje te gaan lopen of gewoon ergens rustig voor zich uit te staren.”

Jarenlang heeft Young de dieren uitgebreid geobserveerd en heeft ze gezien dat koeien welbewust hun keuzes maken, keuzes die hun welzijn vergroten. Haar verhaal laat door de meest vertederende anekdotes zien dat haar kudde bestaat uit intelligente beesten. Beesten die liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Dieren met karakter. Een natuurlijk gedrag dat bij een modern grootschalig boerenbedrijf in de kiem wordt gesmoord.

“Het is misschien makkelijker aan te nemen dat dieren geen gevoelens hebben, dan kunnen we ze gebruiken als winstgeneratoren zonder rekening te houden met hun echte behoeften, het bevredigen daarvan zouden de kosten tenslotte niet waard zijn.”

Wat overduidelijk naar voren komt tijdens het lezen van Het geheime leven van de koe is de alomvattende liefde van Young voor haar kudde. Ze toont veel respect voor de dieren en laat ze in hun waarde. De anekdotes maken duidelijk dat koeien net zo divers zijn als mensen. Ze kunnen bijzonder intelligent zijn of traag van begrip, aardig, attent, agressief, volgzaam, vindingrijk, trots of verlegen. Als de kudde maar groot genoeg is, zijn al die karaktertrekken aanwezig. En zo worden bij deze farm de dieren ook behandeld, als individuele wezens. Door haar observaties leert ze haar dieren ook uitzonderlijk goed kennen en kan het gedrag van de koe bijna altijd voorspellen.

“Alle dieren zijn individuen. Sommige zullen hun karakter aan je opdringen, andere gaan eerder onopvallend door het leven. Je kunt meer voor een dier betekenen als je het beter kent.”

Het geheime leven van de koe verandert je wereldbeeld en laat soms ook vraagtekens zetten bij de megastallen van tegenwoordig. Bij de farm van Young gaat het niet om in korte tijd zoveel mogelijk geld te verdienen, maar staat het welzijn van het dier voorop. En als je dit boek leest en bijbehorende foto’s bekijkt dan weet je ook dat de dieren het daar goed hebben. De unieke karakters van de koeien worden uitgebreid en met veel liefde beschreven en laten zo een volkomen ander beeld van het leven van de koe zien dan wij gewend zijn. Door middel van zijsprongetjes vertelt ze over andere dieren die voor haar speciaal zijn en de karakteristieke eigenschappen van dat dier. Haar liefde en het respect voor haar dieren is groot en de manier waarop zij deze farm runt, is een voorbeeld voor velen, ze laat zien dat het ook anders kan. Een boek dat je tot nadenken aanzet.

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek