Genesis, maar dan naar de hand van Muis

24-augustus-2013 | Categorie: Kinderboeken, Prentenboek

Hoe Muis de wereld schiep – Hans Melissen- uitgeverij Syrah – 88 blz.

Hoe Muis de wereld schiepIn den beginne was er alleen Muis. En Muis vond het maar saai in het donker. Hij was alleen en zag niets. Daar moest verandering in komen. Door heel hard na te denken schiep hij stukje bij beetje de wereld. Net zoals beschreven in de Bijbel.
Hoe Muis de wereld schiep is een werkelijk prachtig boek met lieve, mooie en ook wel ontroerende illustraties. Het vertelt het verhaal van een eenzaam muisje. Door zijn denkvermogen komt er steeds iets bij in zijn wereld. Eerst het licht, dan land, water, bergen, de natuur en ook de dieren. Hij ontdekt de zon, de maan en de sterren en elke dag krijgt een naam. Die verzint hij door te denken aan wat er die hele dag gebeurd is.

Langzaam maak je kennis met de dieren, die het dichtst bij hem staan. De geniepige slang, het schattige muisje dat een vrouwtje vindt. Muis geeft adviezen en ook goede raad. Maar wat gebeurt er als daar niet naar geluisterd wordt?
Amber Bos, die zorg droeg voor tientallen prachtige illustraties, weet hier ook heel goed een beeld van te scheppen. Mede door haar pakkende tekeningen is het boek een waardevol cadeau!

Hans Melissen vertelt het verhaal op een speelse manier. Het is een mooi voorleesboek voor (naar mijn mening!) wat oudere kinderen – bovenbouw basisonderwijs. Melissen gebruikt geen kindertaal, maar vrij serieuze en soms best moeilijke woorden (voor een kind). Helaas is de interpunctie niet overal even correct, maar daar val je als lezer vast niet snel over. Wat wel jammer is, zeker wanneer een kind het boek zelf zou lezen, zijn de erg lange zinnen. Door het schaarse gebruik van komma’s leest dit lastiger.

Niettemin is het boek mooi, leuk en leerzaam en wordt het scheppingsverhaal op een bijzonder fijne, interessante manier verteld. De tekst wordt op het juiste moment afgewisseld met een illustratie, zodat de aandacht even van de vertelling af kan glijden. Een waardevol boek, ook voor scholen, die op deze manier een begin kunnen maken met vertellingen over het ontstaan van de aarde volgens de Bijbel.

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk