Gezellig sinterklaasboek

4-november-2021 | Categorie: Voorleesboek

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas – Barend Last & Anouk Overman – Illustraties Géwout Esselink – De vier windstreken – 25 blz.

Barend en Anouk zijn bekend van De Voorleeshoek en hebben dus veel ervaring met het voorlezen van prenten- en voorleesboeken. Je moet maar durven om nog maar weer eens een sinterklaasboek toe te voegen aan de enorme stapel die er al is. Dan moet het idee origineel zijn en dat hebben de twee gevonden door Klaas de kat als hoofdpersonage te kiezen. We lezen wat Karel zoal denkt over zijn twee baasjes Mila en Max, die druk bezig zijn met de voorbereidingen van het sinterklaasfeest. Ze zingen liedjes waarin de naam van Klaas voorkomt en dat kan de kater wel waarderen, omdat hij denkt dat ze over hem gaan.

Maar als Mila en Max gaan tekenen, knutselen en bakken, hebben ze geen tijd meer voor Klaas. Klaas gaat op allerlei manieren aandacht trekken, maar het helpt niet. Vinden ze me niet meer lief, denkt hij. Zoals het in een leuk verhaal hoort, komt alles op zijn pootjes terecht voor Klaas. Over het algemeen loopt het verhaal soepel en leest het lekker voor. Hoe kan het ook anders met deze twee ervaren voorlezers. Er vielen me een paar dingen op. Mila en Max wonen kennelijk alleen in een groot huis met Klaas de kater. Ze kunnen al erg veel zelfstandig en zijn best wel groot om nog in Sinterklaas te geloven. Er staan naar mijn smaak wat veel verkleinwoorden in het verhaal, zoals ‘schoentjes’, ‘buikje’, ‘klein kattentraantje’ en nog veel meer. Een zin als: ‘De moed zakt hem in zijn pootjes.’, is voor de doelgroep te moeilijk en vraagt om uitleg van de voorlezer.

Dan natuurlijk de illustraties van Géwout Esselink, heel belangrijk voor een prentenboek. De stijl is niet zo opvallend, maar dat is voor een sinterklaasboek ook niet nodig. De sfeer van de illustraties is precies goed. De donkere dagen en de gezellige momenten worden allemaal knus en huiselijk weergegeven. Ook de gedragingen en de houding van Klaas zijn echt helemaal katachtig. Ik denk dat veel kinderen na het voorlezen van Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas heel erg zullen uitkijken naar het oer-Hollandse feest en misschien willen ze wel een kat in de zak en dan bedoel ik een kat als cadeau in hun schoen. Al met al een gezellig boek om helemaal in de sfeer te komen van het sinterklaasfeest.

Pieter Feller

 

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk