Glaasje draaien is geen spel

4-november-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Geestverwanten – Hilda Spruit – Uitgeverij Oleander – 222 blz.

Inhoud: Merthe krijgt iets te horen wat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had, genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand antwoord op weet. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nóg meer vragen. Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spiritueel avontuur wat hun leven en dat van anderen drastisch zal veranderen.

Na de inleidende proloog, waar Merthe nieuws krijgt van haar ouders, worden we in 43 korte genummerde hoofdstukken, alle voorzien van een goed passende titel, meegenomen in het verhaal van Merthe. Na de epiloog is er nog een nawoord van medium Liesbeth van Dijk die nog een toelichting geeft en advies.

Het duurt even voordat er in het verhaal duidelijk wordt met welke vragen Merthe aan het worstelen is en het is niet zo vreemd dat ze samen met haar vriendinnen op onderzoek wil gaan. De manier waarop, het glaasje draaien, wordt door twee van de drie dames meer gezien als een grappig spel en niet serieus genomen. Tijdens het spel blijkt het toch serieuzer dan ze denken, met alle gevolgen van dien. Het is denk ik wel de leeftijd van de meiden om te experimenteren en soms niet al te logische dingen doen, zoals alleen naar een enge plek te gaan.

Geestverwanten is pure fictie, maar het glaasje draaien (en aanverwante manieren om geesten op te roepen) is iets wat van alle tijden is, terwijl kinderen van die leeftijd niet echt weten waar ze mee bezig zijn. Het is dus een actueel onderwerp dat zeker bij jongeren zal aanspreken. Wie weet denken ze na het lezen eerst na voor ze dit zelf gaan doen. Niet alleen qua onderwerp maar ook de manier van schrijven, woordkeuze, spanningsopbouw en korte duidelijke hoofdstukken zijn goed afgestemd op de doelgroep. En hoewel er een duidelijke boodschap uit gaat van het verhaal, is er nergens een vinger die opgestoken wordt en dat zal de jeugdige lezer denk wel kunnen waarderen.

Het verhaal pakte me van begin tot het einde: een mooi en boeiend debuut!

Conny Schelvis

Femke Schelvis(12 jaar): Het idee voor dit verhaal is leuk en interessant en ik was er wel nieuwsgierig naar.
Het verhaal is goed geschreven en spannend. Ook de bezoeken met het medium worden goed uitgelegd dus het is niet wazig of zo, maar heel duidelijk verteld.
Ik snapte niet waarom de hoofdpersoon boos wordt op haar ouders en verdrietig om de dood van iemand die ze niet kende(waarom moet je zelf maar lezen). En eigenlijk vond ik Merthe en haar vriendinnen een beetje dom bezig om te gaan glaasje draaien. Dat doe je toch niet, denk ik dan en dan worden ze gewaarschuwd en gaan ze alleen op onderzoek uit. Ik zat me daar best een beetje aan te irriteren, maar misschien maakte dat het verhaal juist wel spannender, want ik wilde het wel graag uit lezen om te weten wat er zou gaan gebeuren met die meisjes en hoe het af zou lopen.

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk