Gooi de deur naar de kunst maar open!

29-juni-2023 | Categorie: Boek van de week, Kunst & Cultuur, Prentenboek

Het huis van Hopper – Yvonne Jagtenberg – Querido – 56 blz.

Vergis je niet, Het huis van Hopper gaat niet alleen over de woning van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, hoewel er over hem alleen ook zeker een mooi prentenboek gemaakt kan worden. Yvonne Jagtenberg breekt muren af en gooit deuren open, zodat we naar binnen kunnen kijken bij twintig kunstenaars. Negentien kunstschilders en één maker van sculpturen, Alexander Calder. Jagtenberg heeft ze allemaal gesitueerd in hun eigen huis, nou ja, een van de huizen waarin ze gewoond hebben, want op één plek bleven ze zelden.

Stuk voor stuk hebben ze grote betekenis in de moderne kunstgeschiedenis en ze zullen favoriet zijn bij Yvonne. De oudste is Vincent van Gogh (1853 – 1890). Twee waren er nog in leven, ten tijde van het verschijnen van dit boek, David Hockney en Marlene Dumas. Het boek is bedoeld voor kinderen die meer over kunst en kunstenaars willen weten. Niet dat ze allemaal zo gelukkig zijn. Mark Rothko, de favoriete schilder van de schrijver Joost Zwagerman, pleegde net als Zwagerman, zelfmoord.

Zijn het allemaal bekende kunstenaars? Misschien voor mensen die dagelijks in de kunstwereld verkeren wel, maar ik kende er acht vaag of helemaal niet. Yvonne Jagtenberg laat ze in hun eigen omgeving zien en schildert daarbij ook nog eens, in haar eigen opvallende stijl, sommige werken na. Soms schildert ze er een paar kinderen bij die nieuwsgierig naar binnen gluren, zoals bij Paula Rego, die haar leven lang worstelde met haar strenge gelovige opvoeding. Door haar demonen te schilderen, kon ze die bezweren. Want zo werkt kunst ook, zowel voor de kunstenaar als voor de kijker is er een mogelijkheid van herkenning en verwerking, maar natuurlijk ook voor bewondering en verbazing.

Het huis van Hopper is een toegankelijk boek. Op de illustraties is veel te zien en de korte teksten verduidelijken wat de kunstenaar doet of deed. Op school zijn vakken als rekenen en taal natuurlijk heel belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het prikkelen van de verbeelding van (jonge) kinderen. Dit prachtig vormgegeven boek is bij uitstek geschikt om de interesse voor kunst bij kinderen te wekken. Moet in elke schoolbibliotheek!

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek