Grappig en leerzaam boekje

4-juni-2014 | Categorie: Kinderboeken

Zeg dat dan… want ik heb autisme – Kirstin Rozema – Illustraties Sandy Wijsbeek – Buitenzorg – 40 blz.

Zeg dat dan...Achterflap:
“Hallo! Ik ben Lot.
Ik zie er net als ieder ander meisje uit.
Maar in mijn hoofd werkt het een beetje anders dan bij de meeste kinderen. Dat is helemaal niet erg hoor.
Als je het eerst maar weet!”
Kirstin Rozema en Sandy Wijsbeek, beiden ervaringsdeskundige, schreven samen een verhalend boekje over autisme. Voor iedereen die wil weten wat er soms in het hoofd van Lot omgaat.

Recensie:

In Zeg dat dan… doet Lot verslag van een dag uit haar leven. Lot heeft autisme. Zolang alles op dezelfde manier gebeurt en netjes is, gaat alles goed, maar als er rare dingen gebeuren of gezegd worden raakt ze in de war en wordt ze soms zelfs boos.
Lot neemt alles letterlijk wat mensen zeggen en doordat er veel spreekwoorden en gezegdes gebruikt worden in onze taal, levert dat soms grappige situaties op. Als haar dan uitgelegd wordt wat er bedoeld wordt zegt Lot altijd: Zeg dat dan!

In Zeg dat dan… wordt kinderen op een luchtige en humoristische manier verteld hoe het is om autisme te hebben. De vrolijke illustraties van Sandy Wijsbeek vertalen de gedachtes van Lot naar beeld; sleutels met pootjes, een juffrouw met een punthoofd, een spel met levende ganzen…
Een minpuntje vond ik dat er wat spelfoutjes in het boek zitten en dat er geen paginanummering aanwezig is, zonde want verder is het een leuk, leerzaam verhaal, wat door de korte zinnen, grote letters en ruime opzet voor jonge kinderen goed te lezen en begrijpen is. Ik denk dat dit boek zeker bijdraagt aan een beter begrip van kinderen die autisme hebben. Dus ik zou zeggen, mits de foutjes hersteld worden: een must voor iedere basisschool!

Judith van Pel

Pin It

2 Reacties

  • Dank je wel voor de leuke recensie. Eventuele spelfoutjes gaan we er zeker alsnog uithalen.

    • Dank je wel Kirstin! En fijn om te horen.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek