Grappig en leerzaam samenleesboek

25-mei-2017 | Categorie: Prentenboek, Voorleesboek

Vos & Haas: Het land van de Nijl – Tekst van Sylvia vanden Heede – Tekeningen van Thé Tjong-Khing – Lannoo – 47 blz.

Rob heeft alles te koop.
‘Ook een reis naar het Oude Egypte?’, vraagt Haas.
Want daar wil ze zo graag heen.
Vos ook. Hij wil een mummie zien!
‘Komt voor de akker’, lacht Rob.
‘Volg mij. Ik ben jullie gids.’
Rob neemt Vos en Haas mee.
In een boot. Op de Nijl.

Ze zien een tempel en een piramide.
Ze zitten op een stoel met klauwen.
Ze gaan zelfs bij de farao op bezoek!
Maar waar blijft die mummie toch?

Vos en Haas zijn twee leuke, speelse karakters die samen spannende en originele avonturen beleven. Ook deze keer gaan ze weer op pad. Dankzij Rob, die alles verkoopt, kunnen ze op zoek naar het Oude Egypte. Dit maakt hun avontuur niet alleen spannend, maar ook leerzaam. De twee vrienden leren dat er een verschil is tussen arme en rijke mensen, hoe een god in een tempel vereerd wordt, de herkenningspunten voor een farao en natuurlijk hoe je een mummie maakt. Daarnaast daagt de auteur je uit om samen te lezen. Het is een mooie uitdaging voor kinderen om zelf te lezen: Waar zie je de letter o? En waar de oo? Hoe vaak tel je het woord mummie?

Ook voor de meelezende papa’s en mama’s is Vos & Haas: Het land van de Nijl aantrekkelijk, omdat er soms leuke grapjes in het verhaal verborgen zitten. Met name Vos’ opmerking na het ontdekken van de tatooeage op Robs buik is heel grappig.

Dit alles is natuurlijk niet te verpakken in een prentenboekje met vier zinnen per pagina. Daarom is Het land van de Nijl een samenleesboek met relatief veel tekst per pagina. Het is geen voorleesboek om in de tien minuten voor het slapen gaan door te nemen. Je kunt er beter eens rustig voor gaan zitten met je kind.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!