Grappig ridderverhaal

4-november-2017 | Categorie: Prentenboek

Op zoek naar het begin – Joke Eikenaar – De Vier Windstreken – 28 blz.

“In een groot, groen bos klinken geluiden van spetter en spatter en tralala. Ze komen bij een meer vandaan. Daar neemt Ridder Pepijn een bad. De hele ochtend heeft hij rondgedwaald op zijn paard en hij is blij dat hij zich even kan wassen. Intussen zingt hij wat liedjes die zijn moeder hem heeft geleerd. Ineens stopt hij geschrokken met zingen. Hij is zijn handdoek vergeten! Hoe moet hij zich nu afdrogen? Hee, maar wacht eens… Wat een geluk, daar hangt een handdoek over een struik!”

Zo begint Op zoek naar het begin, een sprookjesachtig ridderverhaal waarin een piepjonge ridder – hij is niet ouder dan een jaar of tien – het uiteinde van een enorm lange doek vindt. Hij gaat op zoek naar het begin ervan. Dat doet hij samen met zijn paard dat op elke illustratie zijn eigen emoties en gelaatsuitdrukkingen laat zien. Onderweg komt ridder Pepijn allerlei mensen tegen die gebruik maken van de doek. Ze picknicken erop en hebben er een tentje van gemaakt enzovoort. Onze koene ridder vindt dat allemaal prima. Als hij eindelijk bij het begin van de doek komt, blijkt die een gigantisch lange sluier van een prinses te zijn die op het punt staat te gaan trouwen.

Op zoek naar het begin is een leuk verhaal vol van visuele grapjes. De twee pagina’s vullende illustraties, die realistisch zijn met wat impressionistische trekken, maken meer indruk dan de tekst, die wel wat speelser had gekund. Het is alweer het vijfde prentenboek van Joke Eikenaar na Besje prinsesje, Moeder gezocht, Op zoek naar de zeekip en Mam, doe normaal. Al met al een aardig, humoristisch boek, net als de vorige boeken.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek