Grappig ridderverhaal

4-november-2017 | Categorie: Prentenboek

Op zoek naar het begin – Joke Eikenaar – De Vier Windstreken – 28 blz.

“In een groot, groen bos klinken geluiden van spetter en spatter en tralala. Ze komen bij een meer vandaan. Daar neemt Ridder Pepijn een bad. De hele ochtend heeft hij rondgedwaald op zijn paard en hij is blij dat hij zich even kan wassen. Intussen zingt hij wat liedjes die zijn moeder hem heeft geleerd. Ineens stopt hij geschrokken met zingen. Hij is zijn handdoek vergeten! Hoe moet hij zich nu afdrogen? Hee, maar wacht eens… Wat een geluk, daar hangt een handdoek over een struik!”

Zo begint Op zoek naar het begin, een sprookjesachtig ridderverhaal waarin een piepjonge ridder – hij is niet ouder dan een jaar of tien – het uiteinde van een enorm lange doek vindt. Hij gaat op zoek naar het begin ervan. Dat doet hij samen met zijn paard dat op elke illustratie zijn eigen emoties en gelaatsuitdrukkingen laat zien. Onderweg komt ridder Pepijn allerlei mensen tegen die gebruik maken van de doek. Ze picknicken erop en hebben er een tentje van gemaakt enzovoort. Onze koene ridder vindt dat allemaal prima. Als hij eindelijk bij het begin van de doek komt, blijkt die een gigantisch lange sluier van een prinses te zijn die op het punt staat te gaan trouwen.

Op zoek naar het begin is een leuk verhaal vol van visuele grapjes. De twee pagina’s vullende illustraties, die realistisch zijn met wat impressionistische trekken, maken meer indruk dan de tekst, die wel wat speelser had gekund. Het is alweer het vijfde prentenboek van Joke Eikenaar na Besje prinsesje, Moeder gezocht, Op zoek naar de zeekip en Mam, doe normaal. Al met al een aardig, humoristisch boek, net als de vorige boeken.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!