Grappige dagelijkse observaties

24-september-2020 | Categorie: Columns & Korte verhalen, Graphic Novel

Gewoon even optimaal genieten – Getekend en geschreven door Renske de Greef – Nijgh & Van Ditmar – 127 blz.

Renske de Greef (1984) maakte furore als columniste bij het internetmagazine Spunk. Zij bundelde haar beste columns in Lust. Samen met Jan Hoek schreef zij het dubbelboek Ja/Nee. In 2005 publiceerde ze Seks in Afrika, in 2007 volgde haar debuutroman Was alles maar konijnen en in 2009 verscheen haar tweede roman, En je ziet nog eens wat. Renske schreef tot voor kort columns voor nrc.next en NRC Handelsblad. Deze columns tot dan toe zijn verzameld en gebundeld in Waarom ik mensen niet in mootjes hak (2017). Nu is er het vervolg: Gewoon even optimaal genieten (2020).

Het enige wat je hoeft te doen is genieten, keihard genieten, genieten dat de vonken er vanaf vliegen – en snel een beetje, want het is zo voorbij. Deze en andere moderne levenslessen legt Renske de Greef in haar tweede bundeling stripcolumns onder de loep. In de haar zo kenmerkende stijl van engagement, fantasie en humor brengt ze herkenbare onderwerpen op een originele manier in beeld: van onze verering van discipline tot ons zwak voor het uitroepteken; van vetfobie tot de 5 Regels van Marktplaats. Ook over het ouderschap schrijft ze graag, grappig en eerlijk: hoe het voelt als je dochter verkondigt papa liever te vinden, haar nachtelijke transformatie tot ork of waarom een dag thuisblijven met de kinderen géén vakantie is.

Renske de Greef is grappig. Ze geeft haar duidelijke mening in geïllustreerde columns, maar laat je daarbij iedere keer lachen. Haar scherpe observaties zijn hilarisch, en gaan zowel over belangrijke zaken als over triviale ergernissen.  Renske de Greef is net als wij, ze doet zich niet voor als een allesweter of een moraalridder. Ze is gewoon een normaal mens die zegt waar het op staat. En dat kan ik persoonlijk enorm waarderen.

Ieder onderwerp krijgt één pagina. De ene heeft iets meer tekst dan de ander, de andere heeft weer iets meer aanvullende illustraties. Het is geen boek om even in een uurtje uit te lezen. Het is juist leuk om er met een paar bladzijden tegelijk doorheen te gaan. Het is een stukje ontspanning, het zorgt voor een lach, en soms spoort het boek je ook aan om nog even bij een onderwerp stil te staan.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk