Groter dan een droom, een veelzeggende titel

7-januari-2015 | Categorie: Boek van de week, Prentenboek

Groter dan een droom – Jef Aerts – Illustraties: Marit Törnqvist – Querido – 48 blz.

Opmaak 2Een broertje gaat met zijn zusje op stap. Eerst trekken ze erop uit met de fiets, later gaan ze verder met een roeiboot. Af en toe wandelen ze een eindje. Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar alles in dit boek is juist heel bijzonder. Hun uitje is midden in de nacht. Zusje en broertje doen dingen die niet kunnen: ze fietsen over een beekje, dan over de bomen bijna tot de maan (als dat niet zo lang zou duren). Ook bijzonder is dat het jongetje leeft en zijn zusje niet meer.

Van iedere bladzij spat het verdriet af, al wordt dat vrijwel nergens benoemd. Pas bijna aan het eind, als broertje merkt hoe droevig hij is, denkt hij: Het was een oud verdriet, zonder tranen. Het hing als behangpapier in alle kamers van ons huis. Het zat verstopt in de soep van mama, in het klussen van papa of in een muts voor de kou.

Iedere zin is een juweeltje, al zijn er bij die nog meer schitteren dan de andere. Als broertje vraagt of zusje het skelet, dat in haar kist zit, niet nodig heeft, is haar reactie:”Ze keek me aan zoals grote zussen hun domme broertje aankijken.” Ik zal ze niet allemaal noemen, want juist in de context zie je de schoonheid.

Net zo mooi als de teksten zijn de illustraties van Marit Törnqvist. Kleurig, warm en met net zoveel liefde getekend als het verhaal verteld. Geen wonder dat dit boek in de prijzen viel: het kreeg een Boekenwelp en een Zilveren Griffel in 2014. Wel een wonder dat dit boek niet eerder besproken werd op deze site. Misschien werd ik op het verkeerde been gezet door het genre. Hoewel ik een echt lettermens ben, heb ik dat bij Groter dan een droom volkomen verkeerd gedacht. Dit is een boek dat ver uitstijgt boven de gangbare prentenboeken en juist door de diepe laag eronder is het geschikt voor kinderen die niet zo goed kunnen lezen en moeite hebben met lange teksten, maar die juist heel goed kunnen voelen. En gevoel, daar loopt dit boek van over!

Hanneke de Jong

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk