Hè Saar, het ging zo goed

24-november-2015 | Categorie: Humor, Kookboeken, Mens & Maatschappij

Als ik het niet kan, kun jij het ook – Sara Kroos – Recepten van Francis van Arkel – Fotografie: Rogier Veldman en Remco Lassche – ImageBooks – 160 blz.

Als ik het niet kan kun jij het ook‘Hè Saar, het ging zo goed.’
Wie Sara Kroos een beetje kent, hoort het haar zeggen. Het sarcasme spat er vanaf, zoals wel vaker in haar sketches. Het is een opmerking die ze van moederslief krijgt als ze weer aangekomen is. Maar je hoeft haar helemaal niet te kennen om haar teksten met een brede glimlach te kunnen lezen. De verhalen zijn zo herkenbaar en geschreven als een vlijmscherp taartmes dat heet gemaakt is om de chocolade te kunnen aansnijden. De verhalen zijn uit Sara’s leven gegrepen, maar ze hadden ook over jou of mij kunnen gaan.
Het gewicht van Sara Kroos schommelt heel erg. Ze heeft vele diëten geprobeerd en heeft inmiddels leren genieten van het leven, maar nog een beetje moeite met minderen.

Als ik het niet kan, kun jij het ook is een prachtig vormgegeven boek met heerlijke taartrecepten en verhalen van Kroos over afvallen, bakken en het leven. Bij ieder ontroerend, grappig of blij moment in het leven hoort een andere taart.
Zo beschrijft ze vijf (kleine) troosttaartjes; eentje voor liefdesverdriet, een burn-out, voor afscheid, ruzie en voor ontslag. Maar natuurlijk niet voor alle thema’s tegelijk. Als iemand dat meemaakt, kan er een zesde taartje bij; voor een psychiatrische opname.
Daarnaast geeft ze per recept een aantal dikke dames en tips voor gespreksonderwerpen. Het gespreksonderwerp van de Porsche onder de taarten is ‘muziek, kunst, literatuur en als dat gaat vervelen na een kwartier: bier en tieten,’ aldus Sara Kroos.
En ja, hoe meer dikke dames, hoe meer calorieën een stukje bevat.

Alleen deze opmaak zit al vol Kroos’ humor en dan heb je alleen nog maar door het boek gebladerd. Het duurt echt even voor je aan bakken toekomt! Want de persoonlijke verhalen zijn minstens zo leuk als de kleine notities over de diverse taarten.

De vormgeving van het boek is zeer mooi. Een dikke knoertharde kaft, fantastische foto’s van zowel de lekkernijen als van Sara zelf en een stijlvolle afwisseling van kleurgebruik bij de verschillende onderwerpen en recepten.

Een boek dat je prima cadeau kunt geven aan;
Mensen die van bakken houden
Mensen die van humoristische verhalen houden
Mensen die met afvallen en diëten bezig zijn
Mensen die je te dik vindt en van wie je niet nog eens een uitnodiging voor een verjaardag wilt ontvangen

Francis van Arkel, patissier, heeft voor de recepten gezorgd. De meest ingewikkelde taarten zijn op simpele wijze uitgelegd. Zodat we allemaal kunnen beginnen met bakken, genieten en … afvallen?

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk