Heen en weer geslingerd tussen twee sociale klassen

27-november-2012 | Categorie: Literatuur

Het Gym – Karin Amatmoekrim – Prometheus – 256 blz.

Achterplatteksten zijn vaak misleidend. Zo zegt de uitgever van Het Gym dat het ‘een briljant en schrijnend verhaal is over de multiculturele kramp in Nederland’. Bij ‘briljant’ denk ik aan boeken als De Avonden of De ontdekking van de hemel. In die categorie valt Het Gym niet. Het is een goed, met humor geschreven boek over het Surinaamse meisje Sandra dat, ergens in de jaren negentig, als enige van haar vriendinnen naar het gymnasium mag, of eigenlijk moet van haar moeder.

Het verhaal is gebaseerd op Amatmoekrims eigen jeugd. Amatmoekrim beschrijft de schaamte die Sandra voelt als haar gymnasiumvriendinnen zien met wie ze omgaat en waar ze woont en ook de schaamte als de mensen uit de wijk haar vriendinnen van het gymnasium zien. Sandra wordt kortom heen en weer geslingerd tussen twee werelden, twee sociale klassen. De leraren, de gymkinderen en hun ouders worden een beetje clichématig neergezet. Goed te lezen door middelbare scholieren als hen even wordt uitgelegd wat de Centrum Democraten voor partij was en wie Janmaat ook weer was.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen