Heen en weer geslingerd tussen twee sociale klassen

27-november-2012 | Categorie: Literatuur

Het Gym – Karin Amatmoekrim – Prometheus – 256 blz.

Achterplatteksten zijn vaak misleidend. Zo zegt de uitgever van Het Gym dat het ‘een briljant en schrijnend verhaal is over de multiculturele kramp in Nederland’. Bij ‘briljant’ denk ik aan boeken als De Avonden of De ontdekking van de hemel. In die categorie valt Het Gym niet. Het is een goed, met humor geschreven boek over het Surinaamse meisje Sandra dat, ergens in de jaren negentig, als enige van haar vriendinnen naar het gymnasium mag, of eigenlijk moet van haar moeder.

Het verhaal is gebaseerd op Amatmoekrims eigen jeugd. Amatmoekrim beschrijft de schaamte die Sandra voelt als haar gymnasiumvriendinnen zien met wie ze omgaat en waar ze woont en ook de schaamte als de mensen uit de wijk haar vriendinnen van het gymnasium zien. Sandra wordt kortom heen en weer geslingerd tussen twee werelden, twee sociale klassen. De leraren, de gymkinderen en hun ouders worden een beetje clichématig neergezet. Goed te lezen door middelbare scholieren als hen even wordt uitgelegd wat de Centrum Democraten voor partij was en wie Janmaat ook weer was.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek