Heerlijk boek voor echte paardenmeisjes

20-oktober-2015 | Categorie: Kinderboeken

Mijn ponygeheimen – Joke Reijnders – Uitgeverij Leopold – 81 blz.

Mijn ponygeheimen‘Pony’s, pony’s en nog eens pony’s. Als het aan Sophie lag, was ze dag in dag uit op de manege.’
Dat zijn de eerste twee zinnen van beschrijving op de achterzijde van het boek. En het is niet gelogen, het boek gaat echt alleen maar over pony’s, paardrijden en borstelen. Zijdelings komt de haat-liefde-verhouding tussen de paardenmeisjes nog naar voren, maar ook die haat en liefde komt voort uit de passie voor pony’s. Bereid je als lezer voor op termen als volte, carrousel rijden en bij A afwenden, waar ik overheen kan lezen, maar waar jonge lezers met weinig paardenkennis waarschijnlijk over zullen struikelen.

Sophie vindt het allemaal even leuk, paardrijden, met haar vriendinnen kletsen… maar het liefst is ze bij de pony’s. Met haar vriendinnen begint ze een geheime ponygekkenclub. En met een van de pony’s deelt ze een bijzonder geheim. Dan dreigt de open dag van de manege in het water te vallen. Sophie weet een oplossing, maar dan moet ze wel haar ponygeheim verklappen.

Het ponygeheim heeft Joke Reijnders goed verborgen kunnen houden. Pas op de het einde van de open dag, vrijwel aan het einde van het boek, wordt duidelijk welk geheim Sophie met de shetlander Ukkie deelt. Knap gedaan!
Jonge meisjes houden vaak niet alleen van pony’s, maar ook van dagboeken. Reijnders heeft dan ook dankbaar gebruik gemaakt van deze combinatie. Verweven tussen de hoofdstukken zijn pagina’s uit Sophie’s Ponydagboek opgenomen. Het vergroot ook de leesbaarheid van het boek, omdat de dagboekpagina’s terugblikken op wat daarvoor gebeurd is. Een samenvatting van Sophie’s belevenissen, de kunst van de herhaling.

Het is een heerlijk boek voor echte paardenmeisjes!!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!