Het leven van de bijen en de imkers

21-juli-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Peggy Hesketh – Zeg het de bijen – vertaald door Marianne van Rhenen – Brevier – 295 blz.

Zeg het de bijenIn deze debuutroman van Peggy Hesketh is de verteller van het verhaal Albert Honing, een imker op leeftijd. Albert is alleenstaand en een beetje anders. Hij is geweldig met bijen, maar een stuk minder met mensen. Elk hoofdstuk van het boek begint met een weetje over bijen en vertelt over Alberts gedachten over bijen en hun leven, over filosofie en de menselijke natuur. Het boek ermee begint dat Albert de lichamen vindt van zijn twee bejaarde buurvrouwen. Het zijn de twee zusters Strausmann die nooit getrouwd zijn geweest. Een groot deel van het boek is gewijd aan de zoektocht naar de dader(s), maar toch is het geen thriller of detective roman, maar meer een bespiegeling over het verleden, over de liefde en het leven. Albert is in zijn jonge jaren verliefd op een van de zusters geweest, maar hij is toch al meer dan elf jaar van beiden vervreemd. Het boek onthult langzaam wat er vroeger gebeurd is en hoe alles met elkaar in verband staat.

Zeg het de bijen is een rustig en bedachtzaam boek, maar zonder dat het daardoor vervelend of langdradig dreigt te worden. Het past in de denk- en levenswijze van Albert. Hij neemt veel dingen zoals ze zijn, heeft er geen behoefte aan de wereld verder te ontdekken en blijft bij zijn vertrouwde bijen. De rechercheur die de moorden onderzoekt, probeert hem door zijn vragen hieruit te trekken, maar Albert blijft passief. Alleen in deze gesprekken komt het verhaal van hem en de zusjes Strausmann echt tot leven. Als de moord is opgelost, is het boek nog niet ten einde. Het slot is mooi en sterk en laat de lezer met een goed gevoel achter.

Al met al een mooi en goed leesbaar boek, met mooie inzichten in het leven van bijen en de imker. Soms langzaam en passief, maar dit tempo past juist goed bij het verhaal, zeker als je bedenkt dat het door een oudere man verteld wordt die terugkijkt op een leven waar hij misschien niet genoeg uitgehaald heeft.

Jeanine Notten

Pin It

1 Reactie

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk