Het raadsel van de dood opgelost?

2-januari-2015 | Categorie: Historische roman, Young Adult

Kroonsz – Marco Kunst – Lemniscaat – 337 blz.

Opmaak 1In het Amsterdam van 1670 woont Wessel Kroonsz bij zijn vader, de gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz. Zijn vader wil het raadsel van de dood oplossen en werkt aan een uitvinding die alle wetten tart: de wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf. Wessel raakt betrokken bij het onderzoek en wordt net als zijn vader gefascineerd door het idee. Ze doen zelfs een gruwelijke en onvoorstelbare ontdekking met vreselijke gevolgen.
Honderden jaren verstrijken. Ergens in Nederland in 2013 maken we kennis met Pink, het populairste meisje van de school, en met Bor, de loner van de school. Zij ontmoeten een wel heel aparte jongen: Wessel Kroonsz. Hij heeft hun hulp nodig.

Het boek begint al met de mooie cover. De illustratie van het gezicht achter de tandwielen had bij mij al een grote aantrekkingskracht. Aan de binnenzijde zie je een plattegrond van het Amsterdam van rond 1670. Na een proloog begint het verhaal. De zoektocht van Wessel en zijn vader naar het raadsel van de dood en hoe de zoektocht een obsessie voor zijn vader gaat worden.

Het verhaal is onderverdeeld in drie delen: Deel 1: De klok, Deel 2: De Torn en Deel 3: Het weefsel van de werkelijkheid. Elk deel heeft rond de 17 hoofdstukken. Verder staat bij elk hoofdstuk in welke tijd het speelt. Doordat het verhaal verspringt in de tijd, is deze vermelding noodzakelijk en prettig. De schrijver sluit af met een dankwoord en een verantwoording.

Hoewel het verhaal fictief is en de schrijver de belangrijkste personages uit het boek heeft verzonnen, zijn er wel een paar karakters die echt hebben bestaan: Spinoza, Huygens, van Beuningen en Swammerdam. Marco Kunst heeft uitgebreide research gedaan naar het Holland van de zeventiende eeuw en dat zie je terug in de beschrijvingen. Zoals hij ook vertelt in zijn verantwoording, waren er destijds veel wetenschappers en geleerden die worstelden met de vraag hoe geloof en wetenschap verenigd konden worden. Hij vond dit een mooie setting om zijn verhaal in te laten plaats vinden.

Het is zeker een goede keuze geweest. Het verhaal boeit van af de eerste bladzijde. Het tijdsbeeld wordt mooi neergezet en door de precies omschreven details zie je het verhaal voor je. Het schakelen tussen de wereld van Wessel en zijn vader met het moderne leven van Pink en Bor in 2013 is duidelijk. Hoe uiteindelijk de paden van deze drie jongeren elkaar kruisen en zo alles samenkomt en verklaard wordt is boeiend beschreven. Je wilt gewoon weten wanneer en hoe en waarom. Alle vragen worden precies op het juiste moment beantwoord. Een verhaal dat geen moment verveelt, wat je aan het denken zet met mooie poëtische en filosofische zinnen, een goede spanningsopbouw en een mooi einde.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk