Het surreële België

22-september-2019 | Categorie: Non-fictie, Reizen & Vakantie

De gekste plek van België – Jeroen van der Spek – Uitgeverij Lias – 240 blz.

De Nederlandse reisjournalist Jeroen van der Spek heeft wat met gekke plekken. Enkele jaren geleden publiceerde hij een boek waarin hij 111 opmerkelijke, onalledaagse en bizarre locaties opzocht in Nederland (De gekste plek van Nederland 1). Eén volume bleek niet te volstaan, een tweede deel volgde. Later werden beide delen gebundeld in één boek. Het plan rijpte bij de auteur om zijn werkterrein meer zuidwaarts te verleggen en op verkenning te gaan in België. Een aantal landgenoten verzekerden hem dat hij daar ‘over de gekke plekken zou struikelen’. Maar in de inleiding van zijn boek moet de auteur hen sterk teleurstellen: “Er zijn in België akelig veel doodnormale straten, huizen en mensen.”

De bizarre plaatsen in dit boek kan je indelen in diverse categorieën. Zo heb je bijvoorbeeld de klassieke monumenten en bezienswaardigheden die dikwijls het onderwerp uitmaken van uitstapjes van scholen en verenigingen zoals het Atomium en Manneke Pis in Brussel, het Hellend Vlak van Ronquières, het slagveld van Waterloo, het stuwmeer van de Gilippe en de scheepslift van Strépy-Thieu. De auteur heeft ook een aantal monumenten opgenomen die niet zo gekend zijn – zelfs niet in België – zoals het zwembad Van Eyck (Gent) of de ruïnes van de abdij van Aulne. Kunstwerken vormen een andere categorie die sterk is vertegenwoordigd. Voorbeelden hiervan zijn de Rock Strangers van Arne Quinze in Oostende of Utopia van Jan Fabre, de goudkleurige schildpad die een vaste plaats heeft gevonden in Nieuwpoort. Andere plekken vallen buiten elke categorie en benaderen het surrealisme zoals bijvoorbeeld de Boeing die door een bedrijfsleider en vliegtuigliefhebber is geplaatst op… het dak van zijn bedrijf. En wat doet die 8,5 m hoge naakte eenogige reus ter hoogte van een vorkheftruckbedrijf langs de E17-autosnelweg? Kunst of kitsch? Of wat te denken van Wreck it, de eerste rage room in België. De auteur komt soms verrassend uit de hoek. Als hij naar het historische Brugge trekt, beschrijft hij zowaar de frietkoten op de markt ter hoogte van het belfort.

Iedere locatie is voorzien van een begeleidend verhaal van een tweetal bladzijden dat wordt afgesloten met een spitse of grappige oneliner en het adres of de coördinaten van de plaats. De beschrijving wordt telkens geïllustreerd met minimum één kleurenfoto. De auteur heeft een aantal van deze foto’s zelf genomen.

Heel handig is het kaartje van België waarop de locaties zijn weergegeven. Hieruit blijkt dat de meeste plekken geconcentreerd zijn langs de Belgische kust en in de grotere steden zoals Brussel en Antwerpen. Het loont dan ook de moeite om in deze regio’s speciaal op pad te gaan om deze plaatsen te bekijken. Andere locaties nodigen meer uit om te bezoeken wanneer je in de buurt bent. Een kleine opmerking: locatie 20 (Wreck it) kreeg op het kaartje een verkeerde inplanting.

Het geheel is een bonte mengeling van interessante plaatsen die zelfs voor Belgen een aantal verrassingen zal inhouden. Een leuk en fascinerend boek dat uitnodigt om zelf op verkenning te gaan. Benieuwd of voor het Belgenland ook een tweede deel komt!

Kris Muylle

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk