Het tweede leven van Meester Max

17-maart-2015 | Categorie: Voorleesboek

Meester Max en de Minimonsters – Rindert Kromhout – Illustraties Merle van Hees – Leopold 139 blz.

Meester MaxIn 1998 en 1999 schreef Rindert Kromhout twee boeken over Meester Max. Deze boeken zijn nu in een nieuwe bundel uitgegeven met frisse illustraties. Het zijn korte verhalen over een kleuterklas waarvan in het eerste deel de juf ziek is. Als invaller komt meester Max, de directeur, maar die doet nog wel eens iets fout. Dat zal kinderen ongetwijfeld aanspreken. Een boek vol kleuterverhalen is altijd voor herhaling vatbaar, omdat er voor iedere generatie herkenningspunten in zitten. Bovendien wist Rindert Kromhout, als oud-kleuterleider, waar hij het over had.

Naast Meester Max gaan de meeste verhaaltjes over Bram en Rosa, die beide bij juf Wendy in de groep zitten. Maar net als Bram haar zo nodig heeft, omdat hij een wiebeltand heeft, is ze er niet. Ze ligt met koorts in bed, vertelt Meester Max. Om de kinderen te troosten, gaat hij voorlezen uit Max en de Maximonsters. Dat vinden de kinderen een spannend boek. Meester maakt het allemaal nog spannender: hij doet de gordijnen dicht en steekt een kaarsje aan. Bovendien leest hij het heel eng voor. Een paar kinderen barsten in huilen uit. De klas wil liever de gordijnen open en weer gewoon spelen.

Meester moet nog veel meer leren. Bijvoorbeeld dat kleuters nog niet zelf hun schoenen kunnen veteren. Na de kleutergym moet hij alle schoentjes doen en daar heeft hij geen zin in. Hij heeft vaak goede bedoelingen maar die pakken geregeld verkeerd uit. In het tweede deel is juf Wendy weliswaar beter, maar als ze zwanger is, neemt de meester het weer over. Af en toe neemt ze een kijkje in de klas. Bram vindt dat maar niks: ze heeft meer aandacht voor haar dikke buik dan voor de kinderen.

De verhaaltjes zijn van een prettige voorleeslengte, de illustraties vrolijk en het geheel ziet er aantrekkelijk uit. Hoe eigentijds het ook oogt, aan sommige dingen is toch te merken dat het een heruitgave van langer geleden is. Kleuters van nu worden getoetst, spelen ook met computers en veel kinderen hebben geen veters meer maar schoenen met klittenband. Juist om het gedoe van dat vervelende veteren.

Toch zullen juffen en meesters hieruit ongetwijfeld met plezier voorlezen en de kinderen, die alles herkennen, zullen zo stil als muizen zijn.

Hanneke de Jong

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk