Het ultieme mannenboek óók vermakelijk voor vrouwen

19-september-2015 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Pluk van de Slettenflat –Silvester Zwaneveld – Uitgeverij Nanda – 198 blz.

pluk van de slettenflatSilvester Zwaneveld is bekend geworden met het cabaretduo Arie& Silvester. Nu staat hij alweer enkele jaren solo op toneel. Naast cabaret heeft hij verschillende visuele/tekstloze voorstellingen gemaakt en regisseert hij een aantal jonge theatermakers. Hij is tekenaar en tekstschrijver. Hij heeft ook een prentenboek op zijn naam staan over een bang monstertje onder het bed en nu maakt hij zijn debuut als romanschrijver.

Pluk van de Slettenflat gaat over de jonge brandweerman Pluk. Alles in zijn leven gaat gemakkelijk, vrouwen, seks, triootjes en omdat hij aardig wat vrouwelijk schoon over de vloer krijgt, noemen zijn vrienden het de Slettenflat. Als brandweerman heeft hij alle tijd om de dames te versieren, maar wanneer een jonge vrouw, Sanne, eens niet onder de indruk van hem is, weet hij niet wat hem overkomt. Als hij vanaf hier de ene na de andere verkeerde beslissing neemt, komt hem dat duur te staan.

De cover van het boek is confronterend en wekte bij mij een behoorlijk vooroordeel. Een naakte dame, een stoere brandweerman en dan ook nog de tekst ‘het ultieme mannenboek’, ik bedacht dat ik toch wel eens niet tot de doelgroep voor dit boek zou kunnen behoren. Het omslag ziet eruit als de omslag van een mannentijdschrift en waarschijnlijk zijn de lezers van die bladen de doelgroep waar de schrijver op mikt. En misschien trekt het de niet (veel)lezende man over de streep bij het tonen van zo’n cover en achterflaptekst. Wel jammer is, dat waarschijnlijk ook veel mensen het boek juist daarom geen kans zouden geven en zo een vermakelijk verhaal zullen missen.

In twintig korte hoofdstukken, met boven elke hoofdstuk een titel en illustratie van Silvester zelf, duiken we in het leven van Pluk. In het eerste hoofdstuk al geconfronteerd met een vermakelijk, beetje plat, brandweeravontuur dat zeer grappig en smeuïg wordt verteld.
Het verhaal gaat snel en is doordrenkt met de nodige humor. Het beeld dat de met bindingsangst besmette Pluk heeft van de dames, is niet erg verheffend en menige versiertip brengt hij daadwerkelijk in de praktijk. Als Pluk na een brandweeractie op non-actief wordt gesteld, besluit hij op vakantie te gaan en daar wordt hij behoorlijk met zichzelf geconfronteerd en ontmoet hij een vrouw die zijn leven in alle opzichten gaat veranderen.

Zonder teveel spoilers weg te geven draait dan niet alleen het leven van Pluk een slag om, maar ook het verhaal gaat door deze verrassende wending een kant op die ik niet aan had zien komen. Vervolgens eindigt het op een Roald Dahl-achtige manier: humor met een zwart randje en ik hou daar wel van. Na het lezen heb ik mijn vooroordeel compleet opzij gezet en hopelijk kijken de mensen verder dan de kreet ‘het ultieme mannenboek’ en genieten ze van een paar uur heerlijk ontspannen lezen in Pluk van de Slettenflat.

Conny Schelvis

Pin It

1 Reactie

  • De titel van het boek is zo goed dat ik het boek ongelezen laat, want beter kan het niet worden ook niet na jouw prima en terecht serieuze recensie.Annie MG zou zich wel kapotgelachen hebben, bij het zien van die titel-ze had meer humor dan het hele Nederlndse cabaretwereldje bij elkaar. Maar de echte Slet is natuurlijk Pluk zelf-hij woont daar.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk