Het verhaal van een moordlustige charmeur

16-maart-2015 | Categorie: Non-fictie

In huis met een seriemoordenaar – Jan & Sanne Terlouw – De Kring – 224 blz.

In huis met een seriemoordenaarCovertekst:
“In 1967 werd Nederland opgeschrikt door de arrestatie van Hans van Z. Onder ongekende media-aandacht werd tijdens het ‘Moordproces van de Eeuw’ vastgesteld dat de 26-jarige Van Z. minstens drie moorden had gepleegd; een vierde moord was mislukt. Hij werd tot levenslang veroordeeld. Deze charmeur kwam jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer, als geliefde van hun huurster. Dochter Sanne was nog jong, maar ze herinnert zich de man wel. Jan en Sanne Terlouw schreven een intrigerende roman over hun ervaringen met deze beruchte seriemoordenaar.”

Het boek gaat over een keurig en liefdevol gezin dat door hun huurster te maken krijgt met een man die zich regelmatig nogal vreemd gedraagt en daarmee wantrouwen oproept. Later blijkt dat het hier gaat om een seriemoordenaar die zijn slachtoffers met een loden pijp om het leven bracht. Deze seriemoordenaar is niemand minder dan de beruchte Hans van Zon, in het boek Frans van Manen genoemd, die jarenlang bij het gezin over de vloer kwam. In december 1967 werd Van Zon gearresteerd en in maart 1970 veroordeeld tot levenslang. Wegens goed gedrag werd zijn straf met een derde verminderd en kwam hij in 1986 vervroegd vrij. In 1998 overleed hij door overmatig drankgebruik.

Hoewel het boek luchtig en gemakkelijk leest, is het verhaal heftig en schokkend. Het ontvouwt zich langzaam en de spanning bouwt zich mooi op. De beschrijvingen zijn helder en duidelijk, ongecompliceerd, het is zoals het is. Korte, nuchtere zinnen trekken je stapje voor stapje steeds dieper in het verhaal, tot je het niet meer los kan laten. Dit boek dat grotendeels gebaseerd is op eigen ervaringen, zindert na. Een seriemoordenaar in je huis, in de buurt van je kinderen, je moet er toch niet aan denken…

Ik heb genoten van de beschrijvingen over het leven uit die jaren, het stukje over de melkboer met zijn elektrische karretje, het touwtje uit de brievenbus. Ja, dat kon toen nog. Ook Terlouws politieke verleden komt af en toe om de hoek kijken. De oorlog in Vietnam en het Midden-Oosten passeren de revue. Een mooie weergave van hoe het toen geweest is, ik waande me even terug in de tijd. Het boek had wat mij betreft nog wel even door mogen gaan.

Hilda Spruit

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen