Het verlangen naar de volmaakte liefde

28-mei-2015 | Categorie: Literatuur

Onbetamelijk gedrag – Lena Andersson – Vertaling: Lia van Strien – Lebowski – 224 blz.

Onbetamelijk gedragLena Andersson ( Stockholm, 1970) is journalist, schrijver en columnist voor Dagens Nyheter. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste opiniemakers van Zweden. Onbetamelijk gedrag is haar vijfde roman, waarvoor ze in 2013 de August Prijs kreeg, de belangrijkste literaire prijs van Zweden.

Ester is een dichteres en essayiste van eenendertig jaar oud. Ester laat over het algemeen haar verstand boven haar gevoel gaan. Als ze bij een lezing de kunstenaar Hugo Rask ontmoet, gaat haar gevoel spreken. Ze wordt verliefd op Hugo en in de hoop op die ene overweldigende liefde zet ze haar hele leven in teken van Hugo. Maar of het dit allemaal wel waard is, blijft voorlopig de vraag.

‘Haar gevoelsleven was onderworpen aan het misgenoegen van de toegenomen verwachtingen.’

Onbetamelijk bedrag is een roman over de liefde, maar ook over leugens en bedrog.
Ester verbreekt haar relatie vanwege haar verliefdheid en alles draait vanaf dat moment om Hugo. Het is moeilijk om echt contact te krijgen met Hugo. Ester stelt zich afhankelijk op en laat hem alles bepalen. Hij bepaalt wanneer ze elkaar zien en Ester wacht af. Ondanks dat Ester vaker haar gevoel laat spreken, beredeneert ze alles met haar verstand. Door haar afwachtende houding en haar afhankelijkheid heeft Hugo een soort macht over haar.

‘Grote, waarachtige liefde was een strijd en een roes, was de verklaring die ze de sceptici gaf voor het feit dat deze relatie zo ingewikkeld was en zo veel van haar vergde, haar kwelde in plaats van vreugde bracht.’

Buiten het verhaal van Ester en Hugo om, gaat het over de wereld en de maatschappij die sterk veranderd is. De verwachtingen van de mensen worden steeds groter en er is steeds meer nodig om tevredenheid te bereiken. Dit geldt ook voor relaties waar men streeft naar gelijkwaardigheid. De zienswijze van Ester en Hugo over diverse maatschappelijke issues hebben de nodige verschillen, maar door de afhankelijkheid van Ester durft ze soms bepaalde discussies niet aan te gaan.

In Onbetamelijk gedrag is er een verteller aan het woord. Vanuit het oogpunt van deze verteller volg je als lezer het verhaal van Ester. Door middel van mooi en zuiver taalgebruik is er een scherp filosofisch verhaal neergezet. Een verhaal over verwachtingen en hoop en wat liefde en verlangen met iemand kan doen.

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk