Hoe werken hersenen?

Dit boek zit vol met hersenen – Tim Kennington – illustraties Josy Bloggs en Liza Kay – vertaling Textcase Deventer – Van Holkema & Warendorf – 94 blz.

Hoewel er de laatste jaren behoorlijk wat boeken over de hersenen zijn verschenen, was er voor kinderen, behalve de heel fijne leesserie over Professor S., nog weinig non-fictie over dit fascinerende onderwerp. Ik was dus ook blij verrast toen ik dit boek tegenkwam.

De kop van deze bespreking, tevens subtitel van dit boek, maakt meteen helder waar dit boek over gaat. In korte, zeer helder geschreven teksten worden kinderen meegenomen in de fascinerende wereld van het brein, wat al begint met een pakkende inleiding:

“Je hersenen hebben superkracht! Ze maken een quintiljoen berekeningen per seconde. Dat is meer dan het aantal sterren in ons melkwegstelsel. Als je een quintiljoen rijstkorrels zou hebben, zou je daar 85.000 keer het Empire State Building mee kunnen vullen!

Sommige wetenschappers denken zelfs dat je hersenen krachtiger zijn dan alle computers in de hele wereld samen. Maar wat zijn je hersenen precies? Hoe zien ze eruit? Hoe werken ze? En hoe zijn ze verbonden met de rest van je lichaam?”

Bam! Je bent meteen binnen, althans, ik wel. Want ook voor volwassenen die basiskennis over de hersenen willen opdoen, is dit een interessant boek. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat als je beide handen tot vuisten balt en ze tegen elkaar legt (met je duimen omhoog), je niet alleen kunt zien hoe groot jouw hersenen ongeveer zijn, maar je ook meteen de vorm ervan ziet. Dat soort trucjes vind ik meteen aansprekend.

De auteur weet de lezer het hele boek door te boeien. Hij vertelt het levensverhaal van het brein vanaf de geboorte, hoe je brein wordt beschermd, hoe je hersenen anatomisch in elkaar steken en wat ze doen om jou in beweging te krijgen, te kunnen laten zien, horen, proeven en slapen. Als het nodig is, schuwt de auteur in zijn uitleg geen moeilijke woorden, dus begrippen als ‘primaire somatosensorische cortex’ staan er gewoon in. Daarnaast staat het boek boordevol illustraties om de boel extra te verduidelijken.

Er is ook een hoofdstuk over dierenhersenen: zien die er hetzelfde uit en werken ze hetzelfde, of zijn er verschillen? Er komt zelfs antwoord op de vraag of planten ook kunnen nadenken, en zo ja, hoe dan. Als kers op de taart staan er veel proefjes en experimentjes in die je in je eentje of samen kunt doen.

Elk klaslokaal vanaf groep vijf zou dit boek op een plank hebben moeten staan. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de leerkrachten, want ook voor hen valt er heel wat uit op te steken.

Tiny Fisscher

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk