Hollandse zakelijkheid met Scandinavische diepgang

29-oktober-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

Kruisverhoor – Peter Delpeut – Augustus – 204 blz.

De uitgever prees dit boek aan als het literaire antwoord op de Killing! Mijn interesse was meteen gewekt, want de Killing is een superserie en nu ook nog als boek verkrijgbaar. Ik vind het moeilijk om een vergelijking te maken, maar Kruisverhoor heeft in elk geval Scandinavische trekjes! Waarom dan wel? Peter Delpeut geeft de hoofdpersonages veel diepgang. Het worden mensen van vlees en bloed met hun eigen problemen. Zoals rechercheur Martin Jansen wiens moeder op sterven ligt en die zijn vriendin Kirstin heeft verloren.

Zijn vrouwelijke compagnon heeft thuis ook allerhande problemen. Deze twee moeten dan een zaak onderzoeken die ogenschijnlijk heel gemakkelijk is maar dat toch niet blijkt te zijn! Een babylijkje wordt gevonden en de verdachte, een meisje van zeventien dat net is bevallen, zit ernaast.
De hoofdpersonages worden niet alleen geloofwaardig neergezet maar veranderen ook in de loop van het proces en dat is weer niet zo Scandinavisch. Delpeut heeft er maar 201 bladzijden voor nodig! Wel veel diepgang in zo weinig bladzijden, dat is wat ik de Hollandse beknoptheid/zakelijkheid noem!

Ik heb trouwens niks tegen dikke boeken, als ze goed zijn, maar dit is wel erg knap gedaan! Complete karakters met diepgang en weinig woorden en daarbij een goed verhaal met kop en staart.
Nadat ik het uit had, dacht ik meteen aan een mooie tv-serie zoals de Killing!! Iets later hoorde ik dat de filmrechten al verkocht zijn. Een mooie serie zoals Unit 13, Penoza of Overspel hoort dus nu echt tot de mogelijkheden. Zoals de serie de Killing een mooi boek verdient, zo verdient Kruisverhoor een mooie tv-serie!

Wim Krings

Pin It

1 Reactie

  • Als dit geen mooie recensie is, weet ik het niet meer…Het maakt me enorm benieuwd naar dit boek. Peter Delpeut is geweldig !

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk