Hormonen en seksueel misbruik in Oss

31-oktober-2012 | Categorie: Literatuur

De hormoonfabriek – Saskia Goldsmidt – Cossee – 288 blz.

De basis van dit boek is het ontstaan van de Organon-fabriek in Oss. Saskia Goldschmidt stuitte op een verhaal van misbruik door een van de directieleden in de jaren dertig , die daarvoor is veroordeeld. Dat komt in het boek ook naar voren, maar de nadruk ligt toch op een ander misbruik. Werknemers werden namelijk als proefkonijn gebruikt om de hormoonpreparaten te testen. Het verzet hiertegen was gering, omdat in de tijd van de grote crisis een baan hebben en houden al een zware opgave was. Vrouwen die seksueel misbruikt werden door hun directeur zeiden niets uit angst hun baan of de baan van een familielid op het spel te zetten.

De hormoonfabriek is een roman, die gebaseerd is op werkelijke gebeurtenissen, en gaat over ethische normen maar ook over de vooruitgang in de wetenschap. Daarnaast ook wetenschap versus koopmanschap. Commerciële belangen zijn niet altijd goed voor de wetenschap! De zakenman wil snel resultaat zien en geld verdienen en de wetenschapper wil een goed product ontwikkelen. Die belangen kunnen hard botsen.

Een goed geschreven roman waarbij je af en toe met schaamte de beweegreden leest van de succesvolle ondernemer die schaamteloos misbruikt van zijn macht. Vaak komt hij er ook mee weg, maar in zijn thuissituatie komt hij er niet zo makkelijk van af, maar dat heeft hij pas laat in de gaten!

Wim Krings

Pin It

1 Reactie

  • Ik heb het idee dat “De Hormoonfabriek” nu al heel wat stof doet opwaaien in Oss. Veel families wonen al sinds generaties daar en zullen Organon ook kennen. Lijkt me een spannende roman. Zeker de moeite waard om te lezen. Staat op mijn nog-te-lezen lijst.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk