Huiveren met de boeken van Schenkel

4-augustus-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

Andrea Maria Schenkel – Bunker – Signatuur – 109 blz.
Als altijd op zoek naar de ultieme thriller, stuitte ik op Bunker van de Duitse Andrea Maria Schenkel. Een nieuwe naam aan het thrillerfirmament. Ze won met haar eerste twee boeken Blik op het duister en Het monster van München meteen de Deutscher Krimi Preis 2007 en 2008. Velen proberen een thriller te schrijven doch weinigen bereiken een bevredigend resultaat. Schenkel was de veertig al gepasseerd toen haar eerste boek uitkwam. Genoeg levenservaring en waarschijnlijk ook ervaring met het lezen van boeken en dan vooral spannende boeken. Uit Duitsland komt veel goede literatuur, maar op thrillergebied is het nog een beetje een witte vlek. Thrillerlanden bij uitstek zijn natuurlijk de Scandinavische landen, Groot-Brittannië en de VS.

Maar nu is er dus Schenkel, die me aangenaam verraste met Bunker. De ultieme thriller is het nog niet, maar hij komt in de buurt. Het verhaal handelt over een vrouw die gevangen wordt genomen door een man van wie zij denkt dat ze hem in het verleden iets heeft aangedaan. Hij sluit haar op in een molen, waaronder zich een bunker bevindt, die de vader van de man ten tijde van de koude oorlog heeft gebouwd. Schenkel schrijft afwisselend vanuit het perspectief van de dader en het slachtoffer, wat een heel verrassend en opwindend effect heeft. Ze is wars van overbodig gepraat, maar schrijft to the point, waardoor haar boeken de 140 bladzijden niet overschrijden. Uitgeverij Signatuur pocht op de omslag niet met het stempel ‘literaire thriller’, terwijl die term op de boeken van Schenkel nu eens wèl van toepassing is.

Na Bunker las ik ook Blik op het duister en Het monster van München. Beide boeken zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen die Schenkel bewerkte en in een andere tijd plaatste. Dat wordt allemaal in de boeken vermeld. Van mij had dat niet gehoeven. Ik denk dat een lezer niet hoeft te weten hoe een schrijver aan zijn verhaal is gekomen en wat hij/zij er allemaal mee heeft gedaan. Het gaat om het eindresultaat. Blik op het duister en Het monster van München die dus al in de prijzen vielen, zijn juweeltjes die in geen enkele bibliotheek mogen ontbreken. Dat Andrea Maria Schenkel nog vele thrillers mag schrijven. Ik kijk er met gespannen verwachting naar uit!

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!