IJslandse geschiedenis

18-juli-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

Onland – Arnaldur Indridason – Uitgeverij Q – 256 blz.

OnlandAan Onland kun je zien dat de schrijver geschiedenis heeft gestudeerd. Het verhaal speelt in 1979. De Koude Oorlog is nog in volle gang en de VS heeft een militaire basis op IJsland. Als er een IJslander, Kristvin, dood in meertje wordt gevonden en blijkt dat hij van grote hoogte is gevallen, wordt de locatie waar dat gebeurd is al gauw gesitueerd op de legerbasis waar hij als monteur werkte. Daar is een gigantische hangar nummer 885 en moet het slachtoffer van een hoge stelling zijn gevallen, nadat hij een klap in zijn nek heeft gekregen. De Amerikaanse autoriteiten werken niet erg mee aan een onderzoek. Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen dan ook om via slinkse wegen informatie te verzamelen. De Afro-Amerikaanse Caroline helpt hen daarbij een handje.

Er spelen nog twee zaken in Onland. De twee broers Ellert en Vignir worden verhoord i.v.m. drugs- en dranksmokkel en Erlendur duikt in de verdwijningzaak van een achttienjarig meisje van vijfentwintig jaar geleden. De zaak van de twee broers is als opvulling gebruikt door Indridason. Even lijkt het erop dat ze iets te maken hebben met de dood van de monteur Kristvin, maar dat is loos alarm. Op de achtergrond laat Indridason ook nog de verdwijning van twee mannen spelen waarover op de radio steeds wordt bericht. Zo krijg je een aardig beeld van het leven op IJsland in 1979.

Het spannendste gedeelte van Onland is het onderzoek van Erlendur naar de verdwijning van het meisje Dagbjört in 1954, hoewel de uiteindelijke dader wel weer voor de hand ligt.
De eerste lijn, de zoektocht naar de dader van de moord op de monteur Kristvin sleept zich, naar mijn gevoel, te lang voort en wordt ook nergens heel boeiend of spannend. Indridason probeert met wat noodgrepen nog wat spanning te creëren, maar ze voelen kunstmatig aan. Door de schrijfstijl is het boek toch aangenaam om te lezen. Al met al is mijn conclusie dat Onland een gedegen politieroman is, maar dat het niveau van de eerdere boeken van Indridason niet gehaald wordt.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!