Ik ben ik, of toch niet?

10-februari-2014 | Categorie: Young Adult

Ik – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 176 blz.

ikIn het boek Ik schrijft Margaretha van Andel over de bijna achttienjarige Daniël. Toen hij vijftien was, heeft hij de autosleutels van zijn vader gepakt en is met zijn auto gaan joyriden. Helaas eindigt het ritje ,et een ongeluk, Daniël komt daarna in een rolstoel terecht en zal nooit meer kunnen lopen. Hij ontdekt dat een aantal wetenschappers een onderzoek doen naar parallelle werelden. Zo’n wereld ontstaat als je een belangrijke beslissing neemt. Een versie van jezelf gaat door met leven op het gekozen pad, de andere versie leeft het leven dat je zou hebben als je een andere keuze gemaakt zou hebben.

Dit brengt Daniël op een idee, zou het kunnen dat hij het moment over zou kunnen doen? Dat hij de autosleutels niet had genomen en niet verlamd zou zijn? Samen met zijn vriend Jeen krijgt hij de wetenschappers zo ver om hem te laten ruilen? Maar is Daniël dezelfde in de andere wereld? En zal hij na twee maanden, zoals afgesproken, weer terug willen ruilen naar zijn “eigen” Daniël in de rolstoel?

Het boek is veel meer dan een science fiction roman die de mogelijkheid schetst om keuzes ongedaan te maken. Het is natuurlijk een zeer interessant gegeven. Wat zou je doen als de mogelijkheid er was en zou je ook dan degene zijn die je nu bent. Daniël ondervindt dit en het blijkt dat andere keuzes ook tot een ander leven leiden. Hij vraagt zich af of hij wel dezelfde Daniël is, dat kan toch haast niet anders? Van Andel beschrijft goed hoe keuzes, maken tot wie je bent. Niet alleen letterlijk zoals bij het ongeluk van Daniël, maar ook in alle andere situaties, zoals keuzes van je vrienden. Al die keuzes maken wie je bent en dan blijkt je “ik” ook andere kanten te hebben dan je in eerste instantie vermoedde.

Een zeer goed leesbaar young-adult boek dat niet alleen rozengeur en maneschijn beschrijft, zowel in het verlamde leven van de hoofdrolspeler als het parallelle leven. De beschrijvingen van de personen zijn levensecht en eerlijk en komen aan het eind op een mooie en onverwachte manier weer samen. Niet dat alles aan het eind weer goed is en of iedereen uiteindelijke de juiste keuzes maakt, moet een ieder zelf maar lezen. Mijn complimenten voor dit boek.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk