Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

16-oktober-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

In mijn dromen – Simone van der Vlugt – Anthos – 268 blz.

Na vele succesvolle boeken, zowel thrillers als historische romans, ligt de lat voor Simone van der Vlugt erg hoog. De lezers verwachten veel van ieder volgend boek. Met haar thriller In mijn dromen slaat Van der Vlugt toch weer de spijker op zijn kop. Ze laat zien waarom zij tot de populairste schrijvers van Nederland behoort, al haalt ze niet haar eerdere niveau. Met goed geschreven, korte hoofdstukken en een niet te ingewikkeld taalgebruik is het boek in één adem uit te lezen. In deze thriller zit wel wat minder diepgang dan we van Van der Vlugt gewend zijn, maar dat maakt het lezen niet minder de moeite waard.

In In mijn dromen heeft de hoofdpersoon Rosalie voorspellende dromen, die met enige regelmatig bewaarheid worden. Wanneer zij droomt over een terroristische aanval in Amsterdam, wordt zij niet geloofd en daarom gaat ze zelf op onderzoek uit om te proberen deze aanslag te verijdelen. Dit onderzoek gaat natuurlijk niet helemaal zonder slag of stoot. Zal het Rosalie lukken om de aanslag te voorkomen en tientallen Amsterdammers te redden? Dat is de vraag die je door het boek leidt.

Van der Vlugt laat in In mijn dromen zien veelzijdig te zijn in haar thema’s. Paranormale gaven en terrorisme zijn twee onderwerpen die vandaag de dag tot de verbeelding spreken. Over ‘heldere’ dromen en andere paranormale krachten hebben we allemaal wel eens televisieprogramma’s gezien, maar erover geschreven in een thriller is er maar weinig. Daarnaast is ook terrorisme niet het meest alledaagse onderwerp voor een boek van Nederlandse bodem. Van der Vlugt heeft zich goed ingelezen in de Islam en gebruikt soera’s uit de Koran die sommige Moslims als reden aangrijpen voor de heilige oorlog, jihad. Maar daar tegenover noemt zij ook de verzen die oproepen tot vrede. Door deze twee thema’s te combineren, weet ze een hele nieuwe weg in te slaan. Ze heeft het zich deze keer zeker niet gemakkelijk gemaakt.

De thriller is geschreven in de ik-vorm, vooral uit het perspectief van de hoofdpersoon Rosalie. De lezer volgt Rosalie en weet alles wat zij denkt en voelt, waardoor je je goed in haar kunt inleven. Daarnaast zijn er een aantal hoofdstukken geschreven vanuit een onbekende ik-figuur en hoe hij langzaam verstrikt raakt in het web van extremisme. Hierdoor krijg je meer begrip voor hem en zijn daden.

De behandelde thema’s interessant, maar technisch gezien zit In mijn dromen niet perfect in elkaar. Sommige plotwendingen gaan te snel en zijn niet altijd logisch. Het einde valt zelfs een beetje tegen, met een zoetsappig en vaag plot. Wat meer diepgang had geen kwaad gekund, maar aan de andere kant heeft de combinatie van heftige onderwerpen met een luchtige stijl ook wel wat.

Het boek leest makkelijk en behandelt boeiende thema’s. Ik raad u echter niet aan om het te lezen in een vliegtuig of in de metro, dat doet de ontspanning weinig goed.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk