Indrukwekkend boek!

23-januari-2013 | Categorie: Literatuur

Goede mensen – Nir Baram – Vertaling: Hilde Pach – De Bezige Bij – 608 blz.

Nir Baram schreef een roman over mensen die in een totalitaire staat moeten overleven en over de keuzes die zij maken. Thomas Heiselberg is een marktonderzoeker in Duitsland en werkt voor een Amerikaanse firma. Nadat Hitler aan de macht komt, maakt hij de keuze om weg te gaan bij het bedrijf (dat zich trouwens ook uit Duitsland terugtrekt). Hij gaat werken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te overleven in het Derde Rijk.
In Leningrad wil de jonge joodse Aleksandra Wajsberg overleven. Haar ouders zijn al afgevoerd naar een kamp en Aleksandra probeert zichzelf, maar zeker ook haar tweelingbroertjes te redden. Om dit te bereiken gaat ze voor het regime werken als spion.

Beiden hopen zo te overleven maar ze worden alle twee steeds verder door de totalitaire staat ingekapseld. De keuzes die ze hebben gemaakt zijn echter onomkeerbaar en alle beslissingen worden voor hen genomen.

Goede mensen van Nir Baram is een goed opgezet boek. Beide levens komen levensecht over en wat dit boek nog meer bijzonder maakt, is de waardevrije vertelstijl. Nir Baram veroordeelt de hoofdpersonen niet. Hij laat ze hun lot ondergaan en maakt de keuze die ze maken begrijpelijk, omdat ze graag willen overleven. Het was makkelijk geweest om ze te “veroordelen” dat ze deze keuze hebben gemaakt. Het waardeoordeel laat Nir Baram aan de lezer over!

Knap gedaan, Baram is een geweldig verteller. Een grote aanwinst!

Wim Krings

Pin It

1 Reactie

  • Mooi, zo’n positieve recensie! Maar misschien toch ook even vermelden wie ervoor gezorgd heeft dat de recensent kon ervaren wat deze geweldige verteller te zeggen had.De vertaler dus.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek