Indrukwekkende familiesaga

16-februari-2014 | Categorie: Familiegeschiedenis, Lichte literatuur

De roep van het land – Sarah Lark – Vertaald door Jolanda te Lindert – De Fontein – 604 blz.

de roep van het landDe roep van het land gaat over de twaalfjarige Gloria. Ze is opgegroeid bij haar overgrootmoeder op de schapenfarm Kiward Station in Nieuw-Zeeland. Gloria is een halve jongen en ze geniet. Haar moeder Kura is een gevierd operazangeres en fluitiste, die samen met haar man door heel Europa toert. Aan het gelukkige leven komt ineens een einde als Gloria’s ouders besluiten om haar naar een kostschool in Engeland te sturen. Gelukkig gaat er wel een jonger nichtje mee. Ondanks dat voelt Gloria zich verloren op de kostschool voor meisjes, waar het vooral om kunst en muziek gaat. Ook heeft ze geen aansluiting bij haar medeleerlingen. Als de angst voor de (eerste wereld) oorlog groter wordt, gaan Gloria’s ouders naar Amerika en Gloria moet mee. Omdat ze niets van het talent van haar moeder heeft en zich ook niet thuis voelt bij haar ouders, en omdat ze ontzettend heimwee naar Nieuw-Zeeland heeft, smeedt ze een plan om terug te gaan. Ondanks haar naïviteit snapt ze toch hoe haar vlucht haar voor het leven zal tekenen.

De roep van het land is de derde roman in de Nieuw-Zeeland trilogie die begon met Het land van belofte en Het lied van de wolken, maar de delen zijn afzonderlijk goed te lezen, mede omdat Sarah Lark regelmatig een terugblik geeft op de vorige delen. Het boek gaat niet alleen over Gloria, ook haar familieleden hebben een groot aandeel in het boek, waarin de verhaallijnen moeiteloos door elkaar lopen en samenkomen. Daarnaast schetst het een mooi tijdsbeeld, zowel in Nieuw-Zeeland als in Engeland. Ook weet ze goed de leefwereld van de verschillende personen te beschrijven, met een mooi beeld van de Maori-cultuur. Maar het boek houdt niet op bij een gemakkelijk te lezen familieroman, waarbij de hoofdrolspelers op elkaar verliefd worden en uiteindelijk iedereen nog lang en gelukkig leeft. De personages gaan door diepe dalen, waarbij de schrijfster niet schroomt om op een eerlijke en hierdoor soms harde manier het leven te beschrijven van Gloria tijdens haar vlucht en Jack, Gloria’s steun en toeverlaat op Kiward Station, als hij soldaat wordt in de oorlog.

Sarah Lark is het pseudoniem van Christiane Gohl. Onder haar eigen naam heeft ze veel (kinder)boeken over paarden geschreven, als Sarah Lark onder andere deze saga en een saga over Jamaica. De roep van het land is mooi opgebouwd en wordt sterker naar mate je verder in het boek bent. De schrijfster weet goed de spanning vast te houden en dit maakt het boek lekker leesbaar en het is haast jammer dat het na ruim zeshonderd bladzijden afgelopen is.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!