Intelligent en doorwrocht verhaal

De verdwenen orde – Steve Berry – Vertaling: Gert-Jan Kramer – De Fontein – 525 blz.

Had u al eens van Cotton Malone gehoord? Hij is de hoofdpersoon in de gelijknamige serie, geschreven door Steve Berry (1955), waar er in de VS al veertien delen van zijn verschenen. Dit is het twaalfde deel. Alweer zo’n faction roman, waar een zekere heer Brown sinds 2003 zijn publiek mee weet te vermaken? Zijn hoofdpersoon is ‘oneindig’ nagevolgd door allerlei stoffige figuren, leraren, professoren, arabisten en anderen die probeerden oude teksten te ontcijferen. Berry was tot nu toe een omissie op mijn ‘reading list’ maar na lezing bleek dat volkomen onterecht te zijn! Geen pseudo-historie met allerlei onwaarschijnlijke aannames, maar gelardeerd met echte geschiedenis.

De proloog (met geschiedkundige verklaring) speelt zich af op het ‘Kasteel’, vestiging van het Smithsonian Institution te Washington DC op 24 januari 1865. De Amerikaanse Burgeroorlog, een vier jaar durend conflict van 1861 tot 1865 tussen de Noordelijke Staten (de Unie) en de Zuidelijke Staten (de Confederatie) loopt op z’n einde. Hier vindt een ontmoeting plaats tussen Joseph Henry, secretaris van het instituut, en Angus Adams (‘Cotton’ voor zijn vrienden), een spion voor de Confederatie. De president van de Zuidelijke Staten, Jefferson Davis, heeft Angus een sleutel meegegeven om aan Henry te overhandigen en van hem een logboek mee terug te nemen. Soldaten van de Unie zochten er kennelijk ook naar. Er is brandgesticht door soldaten van de Unie, maar hij weet te ontkomen met de hulp van Marianna McLoughlin, die een ketting om heeft met een kruis in een cirkel.

Dan begint het hedendaagse verhaal. Cotton Malone was agent van de geheime dienst van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Hij runt nu een boekwinkel in Kopenhagen. De kanselier van het Smithsoian Institution, tevens opperrechter van de VS, stelt hem een opdracht voor. Hij moet op zoek naar de schatten van de Ridders van de Gouden Cirkel. – De Knights of the Golden Circle (KGC) was een geheim genootschap in het midden van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het oorspronkelijke doel van de KGC was om een ” gouden cirkel ” van gebieden in Mexico, Midden-Amerika, de Geconfedereerde Staten van Amerika en de Caraïben als slavenstaten te annexeren. Het doel was de macht van de zuidelijke slavenhoudende hogere klasse zodanig te vergroten dat deze nooit kon worden verdreven. Hun ‘logo’ was een kruis in een cirkel. – Omdat ook zijn familiegeschiedenis er mee te maken heeft, aanvaart hij de opdracht.

Tijdens zijn jacht op de schat – waar ook in werkelijkheid nog steeds mensen naar zoeken – doet hij onderzoek in het rustige Smithsonian, beleeft hij spannende momenten in Arkansas, tot hij uiteindelijk belandt in de woeste bergen van Noord-New Mexico. Hij staat oog in oog met Terry Morse, zijn kleindochter Lea en een kolossaal geweer. Morse beweert bewaker van de schat van de Ridders te zijn.

Er nemen nog veel meer figuren aan het verhaal deel: Vance de onbesuisde voorzitter van het Parlement met zijn bijzondere politieke ambities, Diane de verbitterde weduwe van de vermoorde senator Alex Sherwood, die samen plannen maken voor radicale veranderingen in het land. Ook ex-president Danny Daniels, vriend van Sherwood en de voormalige baas van Cotton, Stephanie Nelle, spelen een soms onverwachte, maar belangrijke rol, waarbij ze voor hun leven moeten vrezen. Cotton krijgt ook hulp: min of meer uit de hemel komen vallen is Cassiopeia Vitt een onverschrokken vrouw, wiens assistentie hem een gevaarlijke ontsnapping tot een goed einde weet te brengen. Enfin, leest u zelf maar! Lees de laatste woorden van ‘Cotton’ Adams: “Indien deze geheime opslag door ridders van de orde is gevonden, dan beveel ik u alles wat u ziet eveneens te schenken aan het Smithsonian en zeg ik u hierbij, als laatste van de generatie die uw strijd begon, alle vijandelijkheden te staken, een eensgezinde Verenigde Staten te steunen, uw eed van trouw na te komen door mij te gehoorzamen”. Zullen Cotton Malone en Danny Daniels gehoor geven aan de laatste woorden van de voorouder?

De Engelse titel van dit boek luidt: “The Lost Order”. Het Engelse woord ‘order’ kan zowel ‘orde’ als ‘bevel’ betekenen. Het is dus maar de vraag of de titel, mede gezien het citaat hierboven van de woorden in de brief van Adams, niet beter “Het verdwenen bevel” had moeten luiden. Lezers, laat uw mening als reactie op deze bespreking eens op de website achter.

Al lezend krijgen we interessante historische nieuwtjes aangeboden, zoals de herkomst van het woord ‘lobbyen’. Het blijkt dat er in bestaande monumenten voor de Burgeroorlog echte fouten zijn gemaakt. Ook in de negentiende eeuw werd er al gebruikt gemaakt van coderingstechnieken, waarvan we er een uit de Burgeroorlog krijgen voorgeschoteld.

De verdwenen orde is genieten van een intelligent en doorwrocht verhaal. De dialogen zijn realistisch en flitsend, waardoor je dicht bij de protagonisten komt te staan. Bij andere samenzweringsthrillers komt het nogal eens voor, dat het plot als een kaartenhuis in elkaar stort als je maar enigszins je verstand gebruikt. Hier niet! Je gelooft Berry, wat mede komt door zijn perfecte “Nawoord”, waarin hij nauwkeurig de feiten van de fictie scheidt. Dat is wat eigenlijk ieder schrijver van historische romans zou moeten doen!

Steve Berry heeft al de nodige onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder de Anne Frank Human Writes Award 2013. Steve en Elizabeth, zijn vrouw, lanceerden ook de organisatie ‘History Matters’ om gemeenschappen over de hele wereld te helpen met restauratie en behoud van cultureel erfgoed.

Kees de Kievid

Boek bestellen!

Andere recensies

Vrouwen rondom Johan de Witt – Samenstelling: Ineke Huysman en Roosje Peeters – Uitgevrij Catullus – 344 blz. Robert Fruin, Gerhard Willem Kernkamp (alleen deel 1) en Nicolas Japikse publiceerden van 1906 tot 1919 een zesdelige bronneneditie: Brieven aan en Brieven van Johan de...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Kom binnen! Theater lezen over thuis – Ineke Kraijo en Marlies Verhelst – Illustraties: Marja Meijer – Gottmer – 120 blz. Wat een verrassende serie die door uitgeverij Gottmer uitgegeven wordt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit één ingekeken, omdat ik geen recensies...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Op de vriendschap – Milla Shan – Vertaling: Siska Goeminne – Illustraties: Frank Daenen – De Eenhoorn – 32 blz. Een vriendje hebben is voor de meeste kinderen belangrijk. In dit prachtige prentenboek wordt op een speelse manier verteld en getekend over het ontstaan...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!