“Ik had een heel gepassioneerde leraar Nederlands”

4-oktober-2019 | Categorie: Interview
Machteld Siegmann (1972) groeide op in Krimpen aan den IJssel, als vierde in een gezin van vijf kinderen. Haar roman De kaalvreter is niet autobiografisch, maar bepaalde plekken uit haar jeugd komen in het boek terug, zoals De Zaag, een eiland in de rivier de Lek. Ze studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werkt sindsdien als redacteur voor verschillende uitgeverijen. Machteld Siegmann is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Amstelveen. Was je als meisje een leeskind? Wat waren in je jeugd je favoriete boeken? In mijn herinnering las ik alles wat ik tegenkwam. Misschien ook een beetje uit verveling, want er was thuis geen televisie. Wij hadden een enorme voorraad W.G. van de Hulst-boeken, christelijke kinderboeken uit de jaren veertig, vijftig. Maar ik las ook de encyclopedieën en handboeken over gezondheid en zo van mijn ouders, en ging vaak naar de bibliotheek. Een geweldige ontdekking voor mij waren de boeken van Tonke Dragt, zoals De brief voor de koning en De zevensprong. Daarnaast was ik ook veel buiten. Waar wij woonden waren veel ‘landjes’: weilanden, een heemtuin, parkjes, en daar hingen wij veel rond. Toen ik ouder werd, ging dat buitenspelen er natuurlijk af, en bleef vooral het lezen over. Was er op je middelbare school een leraar die enthousiast over de Nederlandse literatuur sprak? Ik had een heel gepassioneerde leraar Nederlands. Hij schoot regelmatig vol bij het voordragen van boekfragmenten of gedichten. Het accent lag op de Romantiek, de Tachtigers, de vooroorlogse literatuur. Ik zat op een reformatorische school en…
4-oktober-2019 | Lees verder | Reageer!

Laatste interviews

Alle interviews

Boek van de Week

Twee culturen op een kussen

Categorie: Boek van de week, Familiegeschiedenis, Levensverhaal

Moederland. Een vrouwenleven in twee culturen – Inge de Bever – Van Oorschot – 252 blz. Inge de Bever (1958) studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de Universiteit van Leiden met Turks als bijvak. Ze…

Boek van de week archief

3-oktober-2019 | Lees verder | Reageer!