Intrigerende roman over bejaarde regent

3-augustus-2012 | Categorie: Literatuur

Bittere bloemen – Jeroen Brouwers – Atlas – 285 blz.

De tachtigjarige Julius Hammer, ex-rechter, ex-politicus en ex-schrijver wordt, na grotendeels te zijn hersteld van een hersenbloeding, door zijn dochter op een reis met een cruiseschip gestuurd. Een paar weken dobberen op de Middellandse Zee moet de fragiele bejaarde nog enige levensvreugde schenken.

Het toeval wil dat hij op het schip Pearlene tegenkomt, een jonge vrouw aan wie hij een vijftien jaar geleden schrijfles heeft gegeven in een klasje met andere amateurs. Pearlene was een talentloos meisje van zeventien dat obligate gedichtjes schreef. Nadat hij haar in het klaslokaal haar prullige poëzie letterlijk voor de voeten heeft gegooid, loopt ze weg. Hij achtervolgt haar en ontwikkelt een obsessie voor haar.

Hij ontdekt dat ze in een New Age winkeltje werkt waar ze omringd door wierookgeuren en thee-aroma’s een paar dagen per week haar leven slijt. De verliefde Hammer bezoekt haar regelmatig, totdat op een dag het winkeltje blijkt te zijn verbouwd(er is plots een zaakje met kitschjuwelen in gevestigd) en de bevallige Pearlene uit zijn leven verdwijnt.

Vijftien jaar later neemt ze de oude Julius op haar scootertje mee het eiland Corsica op, als het cruiseschip daar heeft aangelegd. Ze belanden op een filmset waar met o.a. Nicole Kidman aan een SF-film wordt gewerkt. Hammer is gedurende het boek bijna steeds in een soort droomstaat, ‘bewustzijn buiten bewustzijn’ noemt Brouwers het. Hij is zich vaag bewust van de rare situaties waarin hij belandt, zoals naakt in de douchecabine van een trailer op de filmset, met zijn bril om zijn grote teen.

Hammer is verliefder dan ooit, maar Pearlene blijft om meerdere redenen onbereikbaar. Jeroen Brouwers geeft de desperate situatie van de oude man prachtig weer in het mooiste proza dat ik sinds jaren in een Nederlands boek heb gelezen. Tien jaar heeft hij aan Bittere bloemen gewerkt en dat heeft een van zijn beste boeken opgeleverd.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen