Intriges rond een waardevolle viool

29-mei-2013 | Categorie: Literatuur

De bekentenis van Adriá – Jaume Cabré – Signatuur – 680 blz.

De bekentenis van AdriáEen nieuw boek van Jaume Cabré is iets waar ik me op verheug. Tijdens het lezen van De bekentenis van Adriáhad ik het idee me in een literaire achtbaan te bevinden. Wat een ongelooflijk goed geconstrueerd verhaal is dit. Er lopen vijf tijdlijnen door elkaar, waarbij het verbindende element een viool is, die in de 18e eeuw werd gebouwd door Lorenzo Storioni. Het verhaal draait om deze viool: hoe hij is gemaakt is, hoe hij door de tijden heen van eigenaar wisselde, hoe zijn bezitters er mee omgaan en welke belangen er aan deze waardevolle Storioni kleven.

Zo beschrijft Cabré vele eeuwen Europese geschiedenis, waarin hoofdpersoon Adriá een cruciale rol speelt. Als de kostbare viool zich op een gegeven moment in de antiekwinkel van diens vader bevindt in Barcelona, verruilt hij die op een dag met zijn eigen viool om hem aan zijn vriend Bernat te laten zien. Als hij de viool terug wil leggen, is zowel zijn eigen viool als zijn vader verdwenen.

De antiekhandelaar blijkt te zijn vermoord. Adriá probeert achter de waarheid te komen en stuit op familiegeheimen, intriges en verraad. Cabré wisselt vaak van perspectief, soms verandert binnen één alinea zowel personage als tijd. Dat vraagt van de lezer een flexibele geest, maar maakt dit boek ook zo buitengewoon goed. Cabré trekt het schrijverschap naar een hoger plan en neemt de lezer daarin mee. Je hebt urenlang leesplezier in deze vuistdikke roman.

Gerda Aukes

Wil je dit boek bestellen? Klik hier!

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!