Is er een leven zonder Erlendur?

4-juni-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

Schemerspel – Arnaldur Indridason – Querido – 280 blz.

SchemerspelArnaldur Indridason is beroemd geworden met zijn thrillers met in de hoofdrol Erlendur Sveinsson. Dan komt er een nieuw boek en is er ineens een andere hoofdrolspeelster, Marion Briem. Zij heeft wel connecties met Erlendur, want zij is zijn mentor!
Missen doe je Erlendur trouwens niet in dit boek. Marion Briem wordt prima beschreven als hoofdpersoon net zoals Erlendur. Op de wijze zoals Indridason het altijd doet, wordt Marion Briem een verleden gegeven. Korte hoofdstukken waarin het verleden van Marion wordt weergegeven. Die informatie maakt haar gedrag en werkwijze in het heden duidelijk.

Marion is een onecht kind van een rijkere man, maar die heeft zich nooit om haar bekommerd. Toen zij tbc kreeg heeft de moeder op aandringen van iemand anders wel gezorgd dat ze werd geholpen. Niet echt van harte, maar het was een plicht.
Dan het heden: Het is 1972 en in Reykjavik wordt de schaaktweekamp om het wereldkampioenschap tussen Spasski en Fischer georganiseerd. De Koude Oorlog is in volle gang en op het eiland is het een drukte van jewelste. Verder is iedereen zenuwachtig. In deze omgeving wordt een jongeman vermoord. Een jongeman die naar bijna alle films gaat en de aparte gewoonte heeft om deze films op te nemen: niet het beeld maar het geluid op een cassetterecorder. Hij wordt dan ook vermoord gevonden in een van de bioscopen.

Dan begint het speurwerk: wie zaten er in de zaal, waarom meldt niet iedereen zich en wat is de rol van de mensen aan de kassa of heeft de gespannen situatie op het eiland er mee te maken? De hamvraag: Waarom? Het was tenslotte een wat naïeve jongen die niemand een vlieg kwaad deed.
Schemerspel is een goed opgebouwde thriller waarbij het lang onduidelijk blijft in welke richting je moet zoeken, maar dat de cassette een belangrijke rol speelt is wel duidelijk.
Er is leven zonder Erlendur Sveinsson en Marion Briem kan de periode totdat Erlendur echt begint zeker met een paar zaken goed op vullen! Het smaakt naar meer!

Wim Krings

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier!

Pin It

1 Reactie

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk