Is er nog hoop voor Michelle?

29-juli-2013 | Categorie: Lichte literatuur

Het glazen masker – Olga van der Meer – Ellessy Relax – 221 blz.

Het glazen maskerRuben en Michelle hebben alles waarvan ze gedroomd hebben. Beiden een goede baan, een leuk huis, fijne vrienden en na een prachtig huwelijksfeest hebben ze hun huwelijksreis in Walt Disney World Orlando doorgebracht. Na hun terugkeer gaat Michelle op een avond hun trouw- en huwelijksreisfoto’s in albums plakken. Haar nichtje Patricia nodigt haar uit om haar nieuwe huis te komen bekijken. Na enig aarzelen, stemt Michelle toe en gaat op weg. Helaas heeft Ruben de auto meegenomen, hij heeft zijn wekelijkse sportavond, en moet Michelle op de fiets een nieuwbouwwijk in die ze niet kent. Ze verdwaalt hopeloos en wordt dan aangesproken door een man. Hij blijkt totaal verkeerde bedoelingen te hebben en verkracht haar. Tevens bedreigt hij haar en iedereen die haar lief is. Michelle is zo bang, dat ze geen aangifte durft te doen.

Haar leven is vanaf die dag niet meer hetzelfde. Ze durft niet meer de deur uit, maar vriendin Louise en buurvrouw Carla slepen haar door een heel moeilijke tijd. Met Michelle zelf gaat het uiteindelijk toch niet zo goed. Ze kan de verkrachting geestelijk maar slecht verwerken en ze blijft afvallen. Eenmaal bij haar huisarts blijkt dat ze zwanger is. Een gegeven, waar ze niet mee kan leven. Ze besluit abortus te laten plegen. Die gaat echter mis, doordat ze ziek is en vergeet antibiotica in te nemen. Michelle krijgt zo’n zware infectie dat haar baarmoeder verwijderd moet worden. Het leven van het jonge stel stort in.
Rondom hen gaat het leven wel door. Buurvrouw Carla, vrij lichtzinnig van aard, wordt zwanger en doet beloftes die ze niet kan en wil nakomen. Ook vriendin Louise krijgt een zoontje, maar zij denkt door. Ze ontwikkelt een plan om Ruben en Michelle te helpen, maar dat heeft tijd nodig. Kan ze het getroffen stel helpen? Hoe gaat het verder met Carla? En wordt de verkrachter ooit nog gevonden?

Het glazen masker is een prettig geschreven, aangrijpend boek over het feit dat het krijgen van kinderen niet voor iedereen van een leien dakje gaat. Olga van der Meer omschrijft het mooi. Ze beschrijft de angst, de boosheid en vooral het verdriet dat Michelle ervaart. Ze neemt je mee in de wanhoop na het besluit van Carla en laat je onzeker meeleven in het besluit van Louise en haar man. Een boek dat je na doet denken. Wat zou jij doen, in zo’n geval? Had jij anders gehandeld, als je Michelle was?
Goed geschreven, mooi beschreven, een boek dat je pakt. Complimenten voor Olga van der Meer!

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek