Is scheiden altijd lijden?

12-juli-2016 | Categorie: Mens & Maatschappij

Bruggenbouwer – Verhalen en gedichten onder redactie van Fiona Hack – De Klimmende Ster – 180 blz.

BruggenbouwerFiona Hack, zelf kind van gescheiden ouders, had naar aanleiding van het zoveelste item over vechtscheidingen allerlei vragen. Ze vroeg zich ook af of scheiden altijd lijden met zich meebrengt. In deze bundel staan verzamelde gedichten en verhalen die gebaseerd zijn op de stelling ‘Is scheiden altijd lijden?’, gevolgd door een aantal artikelen van deskundigen. Niet alleen voor kinderen in deze situatie, maar ook voor ouders of mensen die er professioneel mee in aanraking komen, biedt deze bundel handvatten om kinderen te begeleiden.

De verhalen zijn kort en specifiek gericht op kinderen. Door taalgebruik, korte zinnen en herkenbare situaties zullen ze hen aanspreken. De kinderen kunnen zien dat er verschillende manieren zijn van het ervaren van de boodschap dat de ouders gaan scheiden en over hoe dat in de praktijk kan uitpakken. De reacties daarop en de emoties die daarbij loskomen, komen allemaal voorbij. Een stuk herkenning dat al die emoties er mogen zijn, is prettig voor de kinderen om te lezen. Zo zien ze dat ze niet alleen staan in hun verdriet, boosheid of eenzaamheid. De gedichten zijn eenvoudig en pakkend en daardoor ook voor jonge lezers geschikt.

Het kind staat in de verhalen en gedichten centraal. Dat het belangrijk is dat de ouders er altijd zijn en blijven voor het kind, of ze nu samenwonen of niet. Dit komt weer terug in de titel en in het mooie gedicht van Daniëlle Lous met dezelfde titel:
“De ouders moeten bouwen aan een brug, die het gezin bij elkaar houdt, ook al wonen vader en moeder niet meer bij elkaar.”
Een mooi thema, een ideaalbeeld dat in de praktijk niet voor iedereen zal zijn weggelegd. Persoonlijk denk ik, dat de kinderen ook vaak degenen zijn die de brug proberen te bouwen, omdat ze een onvoorwaardelijke liefde hebben voor beide ouders.

De bundel wordt afgesloten met een aantal artikelen van onder andere een kind- en jeugdpsycholoog, een veranderingscoach, een mediator en een pedagoge. Hierin worden vanuit praktijkvoorbeelden handvatten gegeven om het kind te kunnen begeleiden. Ook zijn er verwijzingen naar sites voor meer informatie, waaronder de Heppee-app, een manier om als gezin van elkaars doen en laten op de hoogte te blijven en praktische afspraken met elkaar te delen. Met name het delen van leuke momenten zou een positief effect op de kinderen hebben.

Op de vraag of scheiden altijd lijden is, krijgen we als antwoord van de redacteur een volmondig ‘ja’. Dit lijden ligt niet alleen bij het kind maar ook bij de ouders.
Ik ken ook situaties waarbij dit niet zo is. Wel denk ik dat een wederzijds begrip en elkaar in waarde kunnen laten een goede start is van het helingsproces. De stukken in deze bundel zullen daar zeker aan mee kunnen werken.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Läckberg terug op het oude nest

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Koekoeksjong – Camilla Läckberg – Vertaling: Ron Bezemer – The house of books – 443 blz. De fans van Camilla Läckberg hebben lang moeten wachten op dit elfde deel van de populaire Fjällbacka serie.…

Boek van de week archief

31-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen