Jeugdroman over de Arabische lente

24-maart-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Dansen tussen golven traangas – Monique Samuel – Querido – 112 blz.

dansen-monique-samuelVier jongeren, drie dagen protest, twee grote liefdes, één doel: vrijheid.

Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. Ze dromen ervan verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?

Voor zover ik kan nagaan is het de eerste jeugdroman die zich afspeelt tijdens de Arabische lente. Een aanvulling op de collectie jeugdboeken dus.
Auteur Monique Samuel is zelf half Egyptisch en ze weet als politicologe heel veel van de situatie in het land. Ze kan zich inleven in zowel Europese als de Arabische samenleving, met alle cultuurverschillen die erbij horen, en dat is te merken in haar boek.

Haar jeugdroman gaat over een verboden liefde, dromen over democratie en meer kansen voor vrouwen en twijfels over het geloof. In de Arabische wereld is het, zeker voor vrouwen, maar ook voor mannen, niet altijd even simpel om jezelf te zijn. Soms betekent ‘jezelf zijn’ ingaan tegen de regels van de cultuur. Deze vier jongeren staan voor dergelijke dilemma’s en dat voel je. Je vraagt jezelf al lezende af wat je zelf zou doen in hun situatie.

Het is geen literair meesterwerk, maar wel aardig om te lezen. Gewoon voor tussendoor of om onderling te bespreken. Wat dat betreft zou het kunnen fungeren als aanzet voor maatschappelijk debat op de middelbare school.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Een licht boek over kanker

Categorie: Boek van de week, Columns & Korte verhalen, Mens & Maatschappij

Bijna iedereen heeft kanker – Saskia Maaskant – Davidsfonds – 271 blz. Saskia Maaskant debuteerde in 2011 met de jeugdroman De verteller van Beorga. Deze en de twee volgende jeugdromans werden bekroond met verschillende…

Boek van de week archief

6-januari-2023 | Lees verder | Reageer!